Monday, December 27, 2010

Habis Punah...



PROTON Merah dah patah....
Crash kat Pantai Jeram..
Apa nak buat,tak der rezeki...
Bukan lagi berehat 4/5 minggu..
Tapi berehat 4/5 bulan...

Allah maha mengetahui...
Redha dgn segala ketentuanNYA..
tak tau laa,
Sama ada ia bermulanya satu detik baru,
ataupun satu pengakhiran buat aku...



apapun aku dah mula semalam...
3.5km = 1jam...
Tak dapat pace & Rythm lagi...
Breathing pun tonggang langgang..
Average selalu org buat 10km = 1 jam...

Kawan batu gajah racun suruh register powerman..
jauh lagi larian aku...
Badan pun tak cukup fit lagi...
tak mo cari nahas...


So utk 4/5 bulan nie,
aku training utk lari la nampaknya..
terpaksa stop pedalling dulu...
konpom cadence aku hilang....

Tuesday, December 21, 2010

Off Season

Mungkin dalam 4/5 minggu,
Takde apa2,cuma nak rest jer,
Mula 20/12 sampai 20/1,
MIFR & L2A 100 ride tak joint,
Tunggu jer kemunculan aku Febuari 2011,

Pada rakan2 yg lain,
Teruskan menjalani latihan,
Tak der cara utk kuat,
kena training.
Tak der cara utk tidak krem,
kena cari mileage.
Tak der cara utk kuat bukit,
kena ringankan badan.
Tak der cara utk ikut,bila org shooting,
kena buat training interval.

Selamat Berkayuh utk semua....
Berkayuhlah dgn teknik,
klu tak tau,tanya dgn yg lebih pengalaman..
Paling tidak pun,
Cuba ikut rider yg kuat dari kita,
tenguk & copy cara kayuhan...

Once again...
Happy Crancking to all my freind.....

Monday, December 13, 2010

Kebersihan Rumah Bermula Dari Dapur........

Dulu,masa arwah mak sakit,aku byk kedapur...menyediakan makanan utk abah dan adik2.Itu antara sebab musabab aku boleh memasak hingga ke hari ini.Ingat lagi pesanan arwah emak,Dapur kat rumah mesti selalu bersih..kalau boleh tak nak ada pinggan kotor dalam sinki...

Percaya atau tidak,arwah emak kata,nak tenguk rumah seseorang tuh bersih,tenguk pada keadaan dapur...kalau dapurnya bersepah,hall,bilik dan sebagainya apatah lagi...benar atau tidak,susah nak cakap.Tapi 80% ada benarnya...aku selalu jugak perhatikan...

Tapi kalau dah jenis kurang memasak dekat rumah,memang konpom bersih lah dapur rumahnya...semalam aku bebel dekat anak2,lepas makan,angkat terus pinggan letak dalam sinki...klu tak boleh basuh sekali pun,sekurang-kurangnya,pinggan tuh angkat lah sendiri...ini tidak,dibiarkan pinggan kat atas meja...bibik ada katanya...menyirap darah aku sekejap...rasa macam nak baling jer pinggan tuh kat muka depa...

Betapa senang nya anak2 sekarang,mentang2 dikurniakan pembantu rumah,semua benda nak jadi mudah...

Sunday, December 12, 2010

Banting-Bagan Lalang-Banting

Kayuh dgn Shanazad,Tuah&Adi..ex rider selangor.
Penat lawan angin.28km/h rasa setengah mati.
Shanazad punyer cadence mmg cun giler...
Penat sgt,sampai aku tak lalu mkn hari nie..
Laluan flat road jer,tp main dgn angin...
Semua maintain gearing kecik jer...
Laluan torture dgn bau dari kandang babi....
Ladang tempat sosila & the geng kena bakar...
Teringin nak repeat sampai PD...
Berat badan jd penghalang buat aku...

Monday, December 6, 2010

GP selangor...

Nasib baik aku tak masuk...memang laju...habis race aku gi jumpa adi..tanya berapa dia punyer maksimum heart rate...mangai,190 tuh...klu aku gerenti burst gamaknya...maximum speed sampai 71km/h..giler ker aper....pergh...ramai senior exrider yg masuk..m kumaresan pun ader..tapi tak sempat bergambor...cuma marshall memang tak baguih jaga jalan..masa nak sprint,3 kali kejadian kete nak berlanggor dgn beskal...rider tengah standing tuh...tahniah utk adi yg dapat no 7,Tuah no 8,dan ijat specilized dpt no 9,dan mewakili kategori veteran....

aku tak masuk...mula2 memang semangat nak masuk,tapi,bila pikirkan balik,darah yg mengalir dlm bdn aku,bukannya darah racer,so aku batalkan niat nak berlumba..takut argh tenguk deme sprint ramai2...ish,berderau darah aku...

apapun aku berkayuh ke kuala selangor...layan doc,jumali family dan yan...3 beskal specialized,3 basikal proton...masa pergi,tukar2 buat kerja...paling laju pun 34km/h jerk...angin kuat la pulak...pukul 8 dari setia alam,9.20 dah sampai kuala Selangor...tak sempat tenguk diaorg masa starting...klu tak minum,mungkin kami sempat tenguk....

Tunggu depa habis race...sembang lebih kurang,pukul 11 cabut balik ke setia alam...panas beb...rider lain sumer naik kereta...kami kena kayuh laa....dari kuala selangor aku mula tarik..main kat 30km/h ajer...maintain jerk...sampai assam jawa,aku naik speed ke 32km/h,nampak mcm depa boleh ikut lagi...terus tarik sampai sg buloh,maintain jer speed...perjalanan balik tak teruk kena lawan angin,tapi kena tahan dgn panas jerk...boleh rasa angin tolak dari belakang...dari sg buloh ke pantai jeram,aku tarik lagi...naik ke 34km/h...layan gearing kecik jer...

sampai kat sg sembilang,alif anak wak jumali bagi tau,belakang putus jauh...Alamak!!! Ya Ampun,mmg aku tak sedar belakang dah putus..aku tenguk bayang org belakang aku jerk...rupanya,doc putus,sebab dah lama tak kayuh long distance....

reduce speed 20km/h jer..depa masih tak sampai gak lagi...alip ajak tunggu kat pekan kapar ajer....so,mula dari tok janggut,aku tarik alip sampai pekan kapar..panas katanya....tekan punyer tekan,tak sedar cecah 40km/h..hehehehe..tapi masih layan gearing 39/14 jerk...takut nangkap kaki nanti...lebih kurang 6 km ajer...itupun baki 2km baru dapat cecah 40km/h...syok..memang syok...

masa kat jalan tap,regroup balik,maintain speed 26-27 jer....melepasi pekan meru,aku kayuh pelan jer..biar dia org potong....takut nak kayuh laju2 dalam pekan meru,motor dan kereta byk yg drebar otak kg lagi..no sense of humanity....

Kesimpulan...
kadang2 kaki akan rasa STIM semacam..masa tuh memang sedap TEKAN...
kadang2 kaki akan rasa ASAM jerk,masa tuh memang KONG tak ingat...
aku masih lagi nak cari cadence..kalau dapat average cadence 85-95 tuh dah memadai bagi aku...puas hati...

Monday, November 29, 2010

EX-Trio Selangor.........

Sabtu lepas ride dgn ex rider selangor....Adi,Wak Mahazir,Ijad specialized dan aku..kami berempat jer....memang dlm kepala otak aku dah set yg aku akan jadi lauk hari nie....Route dari setia Alam-meru-puncak alam-batu arang-kundang-tasik biru-mak usu-saujana utama-jalan paip-setia lama...distance 90km....

dari setia alam ke puncak alam jalan macam paris robaix sikit..mental dibuatnya...bergegar satu badan...sampai kat puncak alam,cuaca berkabus..rasa macam ride kat jepun jer...memang kabus tebal lah...seronok...aku masih bertahan lagi..speed dalam 32km/h....

melepasi simpang puncak alam ke jalan kuala selangor,anjing mula kerumun..celaka betui anjing tuh...aku kumpul kahak,ludah kat anjing tuh...pueh hati...sakit betui hati aku...wak mahathir tarik..maintain speed dalam 33km/h..tahan lagi..masa tuh tengah mendaki kat area kuil sebelum simpang batu arang...aku ingatkan ke pekan ijok,rupanya masuk ke batu arang....

kecepes.....kena climbing le pulak...adus....panjang jugak...putus..apa lagi...speed drop...depe layan bertiga,aku layan sorang ikut pace aku...sampai pekan bt arang,kami sarapan dulu...

9pg gerak balik...ingatkan bukit dah habis...rupanya rolling lagi...putus lagi...sekali lagi aku putus bila rolling byk sgt....kena lagi kejor dgn anjing...binawe betui...dua ekor,betui2 kat keting aku..aku kumpul kahak,ludah lagi..ijat gelak sampai keras perut...tenaga memang dah habis..boleh tenguk jer anjing tuh dtg dekat..tak tersprint kan....

simpang fruit valley kami kekanan..hala ke rawang..kat sini memang best...adi tarik..speed main kat 34-37km/h...aku bertahan sedaya mungkin...tahan dan terus tahan....masuk kanan,hala ke kawasan perindustrian kundang...wak mahathir tarik..boleh bernafas sikit...main speed kat 32km/h...boleh ler bernafas....melepasi pekan kundang adi tarik balik...dah mula tekan...masa nie aku pakai 39/13 dah...selalunya pakai belakang 15 jer,tapi dah tak tahan sgt,aku pakai 13 yg belakang..

sampai pintu depan Golf Kundang aku putus...dah tak boleh tahan sgt...kaki ada,tapi jantung dah tak boleh pump..rasa pedih bawah rusuk kanan...tarik napas pun dah pendek2 jerk....aku layan sorang sampai ke petronas dekat mak usu...depa tunggu kat situ....

rupanya adi dgn wak mahathir dah pakai chain ring depan besor...aku tak tau..duk maintain pakai kecik yg depan...memang konpom tak bleh ikut..kaki dah ligat putor lain macam...masa aku putus,adi dah tarik sampai 38-39...

lepas tuh ingatkan kayuh dalam saujan utama,boleh ler rilek2 siket,deme belasah jugak..speed tak jatuh bawah 32km/h...sampei simpang kg budiman,ijad terus ke altantuya..nak masuk kerja...

sampai setia alam pukul 11.10pg...cepat habis...alhamdulillah....sampai umah,penatnyer tuhan ajer yang tahu...selalu kalau kayuh XL team yg lain,berhenti lama..pas2,mesti ramai lagi yg putus kat belakang..hehehehehe...

Kesimpulan:aku masih tak tau, bila masa nak pakai chain ring besor...duk tekan jerk....gearing pun duk tenguk org lagi....degil aku nak kena tambah lagi...sikit jer kena bertahan....tapi mental masih tak kuat...

lagi satu...gluteus,masih tak kuat lagi..dan lemak TEPU masih byk melekat kat bahagian upper body....bukan senang woo nak bakar...

Sunday, November 21, 2010

Eidul Adha 1431

Salam eidul adha buatsemua muslimin muslimat dimana jua berada.ya,dimana jua berada,penuh kontroversi,wukuf di arafah jatuh 15hb/11 manakala kita dimalaysia tarikh wukuf jatuh pada 16hb/11.Ijtihad ulama' dimalaysia mengatakan kita mengikut dimana tempat kita berada...jika dimalaysia bermakna aidiladha jatuh pada 17hb/11.

Tapi persoalannya adakah wukuf kita di datatan malaysia?tidak bukan...wukuf sebenarnya adalah waktu dimana kita perlu berada dipadang arafah bermula gelincir matahari sehingga subuh...(klu tak silap)...namun persoalan ini dirungkai dengan ijtihad ulama' serta pakar rujuk kita yg mengatakan aidiladha tetap jatuh pada hari rabu,tidak pada hari selasa seperti di Tanah Haram...

Biarlah yg bijak pandai yg melakukn ijtihadnya kerana mereka lebih arif,bg aku yg kurang ilmu agamanya,memadailah mengikut ijtima' tetapi hendaklah mengetahui sedikitb sebanyak hukum yg telah dibuat...

Apapun aku tetap berkayuh pada hari tasyrik 11zulhijjah menuju kerumah rakan ditaiping...perjalanan yg agak mencabar ketila mendaki bukit berapit dikawasan padang rengas...dan ianya lebih mencabar ketika perjalanan pulang...terjatuh ketika samapai dirumah makcik di changkat jering.mujur tiada luka luaran pada badan dan juga pada jentera.tapi kesakitan didalam masih lagi dpt dirasakan...

Semoga aidiladha membawa pengorbanan utk kita semua.....,

Friday, November 12, 2010

Alfatihah....Shamrin Fotograf...

Di Alam Fana Cinta....aku minat giler lagu nie...penyanyi nyer pulak style rambut cacak masa album nie keluar....apapun alfatihah utk shamrin fotograf yg meninggal semalam akibat serangan jantung...umur 43 tahun....meninggal masa main bola...

So kenali jantung anda..kena tahu,berapa maksimum denyutan jantung..senang jer nak kira...220-umur...so itu adalah maksimum kadar denyutan jantung anda....tapi AWAS!!!!jantung anda hanya boleh bekerja selama 5 saat sahaja utk kadar maksimum...jika tidak jantung anda akan burst...kecuali dgn latihan yg cukup dan anda mampu utk recover jantung anda...

Thursday, November 11, 2010

Dulu & Sekarang....



Gambar tahun lepas masa Malakoff Interstate kat penang....tahun nie insyaALLAH masuk lagi..kalau tahun lepas dapat T-shirt.Tahun nie depa bagi jersey pulak....



Gambar MAD charity ride...KL-Kluang....jentera memang berbeza...bentuk Fizikal tak tau ler ada beza ke tak...sama ada makin membesar atau makin mengecil....???

Sekejap jer masa berlalu...klu tahun lepas Wahid Senario kata,aku complete ride dalam masa yg melampau-lampau lewat,tahun nie nak cuba duduk depan..hehehehehehe....

Me and Afif...

Citer pasal along afif dulu....

Along afif semakin berdiet sekarang nie...memang sehari sekali jer makan nasi...siang jer..malam makan roti aje...aku tak sekat pun,dia sendiri yang kontrol,displin diri dia...bila aku tunjuk swimmer punyer body shape dia diam aje....mana ader yang boroi beb...so sekarang dia sendiri tau,klu dia nak serius dalam berenang...aku cuma bagi semangat dan galakan...

Ahad lepas aku tak kayuh ke broga...kepenatan sebab jadi penanggah kat tg malim...penat siut...tak berani nak layan race broga...bangun pagi nak ke pasar,aku tenguk along afif tengah buat seat up...alamak..????terkejut beruk aku sekejap..biar betul anak sulong aku nie..???tapi itu hakikatnya...aku tanya dia buat berapa set,dia kata buat dua set aje....satu set=8 kali...ok lah tuh...aku tak nak dia push sgt..budak lagi..takut rosak postur badan anak aku nanti...

dah 3 kelas afif masuk kelas dgn budak2 yg besar dari dia...1st class memang teruk afif kena belasah dgn coach..sampai dtg kat aku,ngadu penat...siap menangis lagi...tapi aku keraskan hati utk suruh dia berenang jugak....2nd class nampak ok sikit..siap ajak aku pegi awal ke kolam,nak warm up 4 lap dulu katanya...3rd class mlm tadi...alhamdulillah afif dah boleh ikut..walaupun dia berenang tak laju,tapi afif swimm NON STOP for 50metre...

masa last briefing coach thumbs up kat afif...serius jer muka anak aku...mungkin penat agaknya...alangkan 2/3 budak yg lagi besar dari afif pun tak bleh complete 50meter lap...tapi afif boleh habis...coach cakap,tahun depan kalau afif maintain training,end 2011 insyaALLAH akan dapat result...sekarang nie fokus utk tournement bulan 1 nanti....kalah dah tentu,tapi bg pendedahan awal....

Me...
minggu nie minggu paling MALAS utk training...hari nie dah khamis...mileage baru dapat 100km jer...mana nak cari lagi 200km...???ader 3 hari jer lagi...maknanya jumaat sabtu ahad kena tekan average 70km...itu target aku jerk...bukan nyer laju pun kayuh....tak sampai 30 pun speednya...aku cari mileage...so biler pegi endurance,harap kaki dapat bertahan....

Seronok tenguk anak sulong aku berenang sekarang nie...tak sabo nak tunggu hujung minggu utk tenguk afif punyer performance....

Monday, November 8, 2010

53 days more...

Tak der apa pun celebrate utk b'day...dah tua ....cuma aku timbang semalam,ada lagi 5kg....pening kepala....lagi 53 hari nak sambut tahun baru ni....kena kurangkan 94.33gram sehari....baru dapat achieve target...

Come on Jen!!!!remember 94.33gram a day....biler dapat weight tuh,mungkin ok sikit kut....5 kg memang nampak sikit.tapi cuba bayangkan klu berkayuh sejauh 160km,makna kata,aku pikul extra 5kg compare dgn org lain....

yang berlipat kat perut tuh tak bleh nak buat apa lagi...memang dah sebati...payah sgt nak buang..nak buat seat up 3 set sehari pun susah....

Monday, November 1, 2010

One Man Show...

Semenjak buat attachtment kat private nie,masa aku terhad sikit...tak boleh nak ikut time org.so terpaksa kayuh sorang diri.Alasannya aku kena roll awal...

Kalau pagi aku akan roll paling lewat 6.45pg...alhamdulillah sekarang nie,waktu tuh dah cerah...so tak merbahaya sgt....wak mahathir ckp,paling kurang,aku kena kayuh 2 jam....klu sejam tuh kira tak cukup lagi...so,dalam 2 jam,aku akan dapat mileage about 50km minimum....

3 route utk aku training...2 route pagi dan 1 route petang....route utk pagi,sama ada aku roll ke sungai buloh(kuala selangor +- 60km) atau aku main kat meru-jalan paip-dragonn back-altantuya-jln paip (50km).Petang pulak aku akan roll kat GCE dan uturn kat exit paya jaras....

Klu ikutkan memang takde masa,tapi kena adjust jugak...klu rythm kayuhan hilang,lagi susah nak dapat......bukan CW aje ader rythm.kayuh pun ader gak....aku tak kira klu org nak kata aku secret training ke aper ker..tapi pada aku,berkayuh nie one man show punyer excersize...tak perlu tunggu org lain...thats why aku suka dgn hobi basikal nie..klu badminton ker,bola ker,pingppong ker,semuanya mengharapkan komitmen dari org lain...tapi,hobi beskal nie,cuma memerlukan kekuatan diri,sama ada nak kayuh atau tidak...???memang ler boring kayuh sensorang,tapi,kat situ nak uji kekuatan mental...berapa lama boleh bertahan....

Start Bulan depan,sabtu dan ahad dah tak boleh nak kayuh jauh....kena komit hantar afif utk training berenang...seminggu 4 kali..bulan januari nanti afif ada competition....nampaknya,terpaksa kayuh dalam 80km jer....sacrifice myself for my son...hehehehehe....coach kata,afif akan masuk under 8years kategori....konpom kena sayur,tapi tak per...langkah pendedahan awal utk anak sulong aku...

So tak der issue nak kata aku kuat,sebab secret training lagik....dah bg tau kat blog...klu nak joint aku,kena ikut time aku...aku tak bleh nak ikut time org....jgn plak kata aku sombong sebab dah makin kuat dan takmo kayuh dgn kawan2......aku tak compete dgn org,tapi aku compete dgn diri aku sendiri...nak achieve target 75kg at this end of 2010.....

utk majukan diri,kena bandingkan dgn org yg jauh lebih bagus dgn kita...bila kayuh dalam geng sendiri,memang ler rasa dah power giler..tapi cuba kayuh dgn adi ker,wak mahathir ker,shahrin ker,memang konpom,aku jadi ulam timun.....so biler aku rasa aku sayur,aku kena cari jalan utk power kan diri...makan ubat kuat???hehehehehehe,takder cara mudah nak jadi power...training,training,training and training....

Tuesday, October 26, 2010

MAD charity ride

Date:23-24/10/2010
route:Tropicana damansara-A Famosa resort-Kluang Mall
Total distance:+-360km

alhamdulillah selamat semuanya....tak byk benda yg nak aku update.... Kayuhan aku pun biasa jerk... Alhamdulillah dpt complete.... sepanjang kayuhan byk lg yg perlu dibaiki.... jek kata aku gemuk mcm dulu jugak, sedih gak bila dgr...maknanya aku tak cukup kurus lg.... Takper,tunggu jer hujung tahun nie....



Ada sedikit perubahan jer dlm prestasi kayuhan aku...klu kayuh dgn org lain, mmg aku masih jauh kebelakang... takper istiqomah tuh yg penting....klu dulu sayur kangkung tepi longkang atau tali air, skrg mungkin gamaknya dah naik taraf sayur togey jerk... Cewahhhhhh..... Tapi masih dlm keluarga sayur jugak...


Anyway thanks god,family,freinds and all participant....

Monday, October 18, 2010

Loss Weight..........

Semenjak 2/3 minggu nie,aku asyik berdiri depan cermin...tenguk badan aku depan cermin...terasa macam hodoh jerk.Lemak berlebihan sana sini...tenguk saja gambar event KOM,boleh nampak perut berlipat tuh...

Aku nekad utk turunkan berat badan...tenguk rider lain,perut semua kempis semacam jerk...tak der cara lain utk mampu bertahan lama bila berkayuh,kena kurangkan berat badan...takder cara lain utk kuat bukit,badan mesti ringan...hukum Fizik maa...F=m X a....m=jisim(kg),a=acceleration (pecutan graviti 9.81m/s)...makna kata,kalau jisim lagi tinggi,lagi byk daya diperlukan...pecutan graviti dah sememangnya tak boleh diubah...

aku bertambah pelik,kayuh boleh dikatakan selalu,tapi berat tetap constant,payah nak turun..duk dekat 83.5kg...so aku byk kali mengomel dengan bini aku...bini aku gelak aje...then satu hari dia cerita pasal kalori...kalau serius nak turunkan berat,dia kata kena balance kan kalori yg diambil dgn kalori yg dibakar masa buat kerja...memang la selalu kayuh,tapi kalau lepas kayuh,duk hentam semacam jugak,memang tak dapat turun berat....

setelah dikira,aku kena bakar 500K kalori sehari atau lebih,dan kena ambik kurang dari 1100K kalori sehari....baru berat dapat turun 1/2kg dalam masa seminggu.dan 2kg dalam masa sebulan...adoyai...500K sehari tuh...kena kayuh +-2jam atau +-50km...



salah sorang kawan aku,introduce dan suggest suruh ambik produk nie....kira macam pemangkin laa...akan tukarkan lemak yang ada pada badan kepada bentuk tenaga...dan tenaga yg digunakan,adalah dtgnya dari lemak yg ada pada badan dan bukannya dari makanan yg baru diambil....

Mungkin rasanya nak test produk nie....mana tahu kalau2 dapat kurangkan berat badan aku....tapikan,bila dipikir pikirkan balik,apa kejadahnya yg aku buat nie,duk sibuk nak kurus sgt,bukannya boleh terpilih jadi pelumba negara pun..???tapi aku rasa nak dapatkan satu target utk diri aku.....dan balik semula pada en3 aku sebelum nie...pulun betui2...

Saturday, October 16, 2010

Minat along afif ke situ....

lama rasanya tak update citer pasal along afif......sekarang dah masuk bulan ke 5 along afif masuk kelas renang...dari tak tahu apa2,alhamdulillah along afif dah masuk program bakat....

sebenarnya kami nak hantar along afif masuk kelas taekwando,tapi dia takmo..sakit badan katanya,kalau sepak dan main tumbuk2....so aku tanya apa yg dia minat....dia minat berenang...kami decide utk hantar along afif berenang kat PADE(pusat akuatik darul ehsan) under OMBAK swimming school...

sekejap je dapat...tapi masa mula2 tuh teruk jugak.cemuih nak tunggu dia pandai...sekarang ok...sekarang setiap mlm rabu,jumaat dan sabtu along afif ada kelas renang...bini aku suruh stop jer,memandangkan along dah boleh berenang....tapi bila tanya along,dia nak continue,,kami teruskan jugak....

Bukan apa,kesian tenguk alongg afif lepas habis training,mesti penat punyer...so pesan kat coach,mlm rabu tak payah tekan sgt,sebab esoknya dia sekolah...masuk je kolam buat 4 lap utk warm up...200meter tu bai...bukan senang wooo...kita yg besor panjang pun belum tentu boleh katam...

then coach pesan,masa training tak payah bawak wife,hehehehehe...hati perempuan nie cair ckit,bler nampak anak kena taram dgn coach....aku dulu pun tak sampai hati tenguk along kena taram sampai 20 lap setiap kali training,kadang2 cecah sampai 30 lap pun ader...satu lap 50meter.kalau 30 lap tak ker 1.5km...pergh..berenang 1.5km tuh...memang ler ader break,tapi memang tanggal sendi bahu dan lutut beb...

apa advantage??.....semenjak afif masuk kelas renang,dia dah makin displin...tak payah nak suruh sgt...klu training day,balik sekolah makan,then buat homework.lepas tu tidur sampai pukul 5ptg...pukul 6 dia makan,lepas maghrib dah standby utk pegi kolam.....dia sendiri tahu,habis kelas renang mesti konpom lapor dan penat...tak boleh cocentrate buat keje sekolah,so dia akan siapkan awal2 lagi.....dia dah pandai manage masa dia....alhamdulllah...

rintangan????....as a parent,kena pandai curi masa...dengan kerja,dan kadang2 training basikal aku...so malam dah tak bleh layan kayuh dgn geng media prima...sabtu pulak,tak boleh ride jauh2....jadi aku plak kena arrange kan masa aku training...sabtu pulun 2 jam kayuh.ahad jer,aku akan ride jauh....lagi satu bini aku,malas nak ngator...sikit2 cakap"ala bukan nya bleh masuk sukan olimpik pun..."tuh jawapan yg paling aku tak suka....pada aku,bila anak2 minat satu benda,jgn halang.sebab bukan kita yg paksa,tapi sebab minat yg dtg dari dia....tak la target sampai nak masuk olimpik,tapi cukup utk along afif jadi org yg displin...

insyaALLAH 2 tahun lagi nak suruh along masuk triathlon...TriKidz....coach target afif utk tahun depan...tapi aku rasa biar dulu lah...awal sgt pendedahan pun tak bagus jugak....kalau betul dgn sukan boleh displin kan diri along afif...maka aku akan terus menyokong minat anak teruna aku nombor satu nie....

Monday, October 11, 2010

KOM 10.10.10

Event:KOM
Route:simpang pulai-cameron highland
distance:54km
Ranking:Finisher less than 5hrs ride
Time:3hrs 53min 32sec
Average speed:13.9kmh

Thanks to my wife,coach and all freinds yang memberi semangat.akhirnya berajaya tamatkan dalam masa yg aku sendiri tak percaya...aku target utk complete dlm 6 jam..alhamulillah dpt buat kurang dari 4jam

kelemahan aku adalah masa starting......takut nak tekan sgt......takut habis tenaga masa kat atas nanti......so aku berkayuh ikut pace aku jer.....

Kedua:Berat badan aku.......takder cara utk kuat bukit......badan mesti kurus,kurang lemak dekat badan.....so......aku target utk turunkan berat aku sampai 75kg......



dah terputus.......


putus urat kentut.......

Finishing.....puas hati........

coach...ex selangor rider,skuad komanwel 98

advissor...coach program serantau..

setelah post mortem dibuat....hanya satu cara.....tak boleh GEMUK!!!!!!!!!badan kena kuruss.....no lemak yg berlipat-lipat dekat badan......hujun tahun nie aku nak dapatkan 75kg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ingat jen.......75kg.......

Saturday, October 9, 2010

Pulun betui2...........

Tetiba jer aku teringat kat mamat nie...ntah ler....aku tenguk dia betui2 pulun dalam hobi dia....memang berbaloi dengan apa yang dia dah spend utk hobi dia...aku..???dulu sama saing dengan hobi kawan aku nie,tapi sebab aku achieve target so,so aku drop pun cepat....

tenguk jer setup dan setting dia,dah tau dia memang hardcore dalam hobi dia...kemana saja,aku pernah dengar cerita,dia sanggup ke kelantan semata2 nak ambik barang dari orang...pergh,memang salute lah...kalau dah ada senjata kenapa tak berperang..????memang betul,mana ada perang zaman sekarang....maksud aku,klu dah ada kelengkapan,kenapa tak gunakan dengan cara yg sepatutnya....jangan setakat,orang lain ada,kita pun kena ada....

tuh sebab aku pikir betui2 masa nak pakai carbon bike?adakah semata-mata aku nak kayuh seronok2 ataupun sebagainya...aku set satu target,which very hard to achieve...tak ler sampai nak jadi pelumba negara....dah tua pun...masa main hobi sama dgn kawan aku,set target utk dpt satu benda,sebab selalu terpikir,susah sgt ke nak dapatkan title tuh...???biler aku achieve,aku mula tak tau nak expand,dan ader sedikit limitation...

biler berhobi dgn apa yg ader sekarang,memang challenging utk aku...sebab guna tenaga,kederat,sometime kena guna akal sikit...every ride kena buat improvement sikit2...kadang2 rasa macam dah kuat dan boleh kayuh...tapi biler test kayuh ramai2,masih ader lagi yg handal...hahahahaha....

apapun,segala hobi yg diceburi,pulun betui2....memang ler sekadar hobi.Tapi biarlah berbaloi dgn apa yang dbelanjakan.Takder alasan yang boleh menghalangnya....Namun begitu,terpulang pada individu...

All the Best to 9M2GET.....

Friday, October 8, 2010

Dia Jenguk Rupanya.....



Yang lama dilupa jangan....terima kasih kerna berjasa pada aku,bantu aku dari pelbagai aspek...panas hujan pasir habuk dan sebagainya....dah banyak melakar sejarah bersama dengannya....banyak kenangan bersama dengannya...suka duka dan sebagainya....tetap akan bersama denganmu sampai bila2...walaupun dah berikat dgn getah,namun kau tak kulupakan...



harap yang nie akan lebih membantu....semoga ia,akan memberi satu semangat serta inspirasi yang baru buat aku....meneruskan semangat yg moga2 akan berkekalan...satu pengalaman yang susah utk aku kongsi nikmatnya...biarpun badan berpanas berhujan,namun ada satu kepuasan betul2 aku hargai...

Untuk insan yang bergelar ISTERI........terima kasih mendengar permintaan didi,terima kasih juga atas sokongan&dorongan atas hobi ini...thanks a lot...there's no word can describe it....sharing happines and everything with you....insyaAllah,i'll bring a good result to you...i'll try...and also thanks for the advance present for my b'day this year....

Monday, October 4, 2010

boleh yer mi...

Tahun lepas ummi bagi hadiah beskal kat didi kan..????
Tahun nie didi nak mintak yang nie pulak...
Sakit mata didi bila berkayuh ummi...
Kadang2 mata masuk pasir sebab pacing belakang lori...
Tuh belum lagi kalau kayuh tengah panas rembang...
Sampai merah pun ader...
Bukan aper,
Nanti polis tahan suruh buat urine pulak...

Beskal hadiah yg ummi bg memang dah takder..
Tapi,kesan dari hadiah tuh yg pentingkan..??
ummi nampak sendiri kan..??
Kata la ummi bagi hadiah nie tahun nie,
Mesti didi lagi hensem...
Tapi ummi jangan risau....
kalau didi dah hansem atau
bertambah kurus sekalipun...
didi janji tak cari pompuan lain punyer...

nantikan,
klu kuar jenjalan,
mesti org cakap,
pergh brother nie...
dah berumur sekalipun..
badan masih steady lagik.
biler beraya umah kengkawan ummi,
mesti kengkawan ummi terkejut mcm biasa...

Ok yer ummi...
gadget jer...
upgrade dah tak mo dah...
bukan sekarang...
tapi bulan depan...
boleh yer ummi...
Setahun sekali jer didi nak mintak hadiah harijadi.................




Split Jacket

Sunday, October 3, 2010

Misi pertamaku gagal!!!!!!!!!!!

semalam bersama 2 rakan aku ke simpang pulai....nak mencuba simpang pulai-cameron highland..bertolak dari KL seawal jam 5 pagi,kami tiba direstoran kharisma jam 7.2opg....ketibaan kami disambut oleh ramai rakan2 amateur dan juga rakan kayuhan.....

pendakian aku bermula...rakan batu gajah dari awal lagi dah berpesan,"hati2 dibukit devider"....perggggh....memang cungap nak mampuih...melelor(melilau) basikal aku masa daki kat situ..namun aku maintain pace aku..

route nie memang tak der belas ihsan....mmg ...issh payah aku nak cakap....aku kayuh jer.....tak lalu nak tenguk depan,lagi cepat mental boleh jatuh dgn segera.....

sampai tonggol batu yg tulis kg raja 25km,aku nampak lizam stop.....aku plan nak ambik power gel..rehat dalam 5 minit...aku nampak budak serantau turun...rehat lg 5 minit,adi,mahathir&kamarul pulak turun...mahathir ajak makan......aku memang nekad sgt nak kayuh sampai atas....nak minum teh strawberri....tapi apakan daya...adi tak bagi panjat....mulanya aku berkeras nak panjat jugak....tapi bila adi kuar ayat,"jen,klu ko anggap aku coach ngko,ko jgn panjat.cukup!!!"......herm....aku terus diam.....tak bleh cakap apa.....klu ikutkan degil mmg nak habiskan sgt.....

mungkin coach ader sebab.....tak per,aku terima dgn hati yang amat berat...bukan apa,jauh dtg dari KL tapi tak dpt habis.....itu yg aku ralat sesangat-sangat.....sedih giler.....

Takper 10/10/10 ni aku akan kayuh sampai habis jugak.....klu broom nak kutip sekalipun aku tak peduli....medal dan sebagainya,tak penting utk aku...yg penting,aku mesti minum teh strawberri kat atas....dan kaki aku mesti jejak bumi pahang dengan basikal di Cameron Highland....

Akhirnya....aku terima kegagalan ini....training aku tak sehebat kawan batu gajah aku.aku akui....teknik aku masih byk yg kena perbaiki.....buat rakan2 yang menyambut kami,terima kasih daun keladi.......

Wednesday, September 29, 2010

Tiada lagi...

Salam.Selamat menduduki peperiksaan RAE yg bakal tiba kepada semua calon.Kepada yg bertanyakan kepada saya mengenai RAE kelas,saya tidak lagi mengadakan sessi perkongsian ilmu dengan rakan2.Bukan pula lokek dengan ilmu yg ada,malahan apa yg ada pada saya amat berkurang jika dibandingkan dengan dengan mereka yang lebih fokus kepada hobi radio amateur.Fokus saya terhadap dunia radio amateur telah berkurang kebelakangan ini.

Kepada mereka yang berminat dengan kelas persediaan RAE,boleh menghubungi persatuan radio amateur atau lawati www.astra-tengah.blogspot.com dan terus menghubungi mereka yang berkenaan.Sedikit bayaran dikenakan bagi keperluan kelas dan selebihnya dimasukkan kedalam tabung persatuan.

Terima kasih kepada mereka yg bertanya dan sayamemohon maaf atas kesibukan saya.Jadilah amateur yg menjunjung undang2nya,kerana disitulah terletaknya kecantikannya...

Thursday, September 23, 2010

Epilog Syurga Cinta



aku suka tenguk cerita nie....jalan cerita pun best...tapi bukannya nak cerita apa,cuma aku tertarik dgn tudung yg cikgu siti syuhada pakai dalam cerita nie....

bini aku pernah mintak banyak kali utk pakai pesyen2 tudung yg macam nie,byk kali aku tepis...tudung yg jenis kain licin dan singkat dan masih menampakkan tubuh badan.dan sekarang pesyen tudung yg nampak bonjol sanggul mcm bonggol unta atau bonggol lembu dah makin popular....

nak kata aku alim tuh memang tak lah sgt...memang susah sebenornya...raya hari tuh bini aku beli seluar jeans yg agak ketat kat peha...aku suruh beli yg straight cut jer,tapi 3/4 kali dia tanya yg ketat tuh jugak...dalam keterpaksaan aku bagi le jugak..berat hati woo...dan syarat paling utama,tak bleh pakai,klu balik umah mak dia...

mak mentua aku,pernah sound aku,masa bini aku pakai seluar balik kg...dia tak bagi...sebagai suami aku patut tegur...tapi apa daya aku....sebab aku dah biasa sgt klu perempuan pakai seluar..nampak mcm kolot ler pulak..tapi dlm kolot itulah cantiknya agama itu...memahami sesuatu yg bukan didalam gapaian akal fikiran kita.

alhamdulillah isteri masih dapat maintain pakai tudung biasa jerk,tak terikut2 dgn pesyen tudung yg ada..tu belum cerita jubah,yg pakai kain licin tuh..nauzubillah...nak suruh pakai jilbab,memang susah gamaknya...memadailah...dan aku bersyukur sangat2,kerana dikurniakan isteri yang cukup sederhana....

**dpt idea masa jengah kat blog 9w2ury...thanks bro...
**perasan tak yg sister kristian pun pakai pesyen2 tudung mcm nie...

KOM:Simpang Pulai-Cameron Highland

Tarikh:10/10/10
Hari:Ahad
Jarak:54km

memang tak training langsung...cuti 1 malaysia hari tuh jerk,ada kayuh..itupun sampai 4 kali muntah....masa layan kat dragonback hari tuh,aku org terakhir...deme dah melepak dekat kedai mee jawa hampir 15 minit,aku baru sampai...

Apapun KOM nanti aku kayuh jerk...klu dapat buat bawah 5 jam dapat medal...kalau tak dapat pun tak per....aku tak training langsung...tapi aku redah jugak...sebab route tuh salah satu dalam kalender berbasikal aku....

janji dapat complete sampai atas pun dah alhamdulillah sangat...saja nak buat rekod peribadi...tapi klu dapat buat bwh 5 jam,itu dah kira bonus....alang2 dah main beskal,biar rasa teruk sikit...hati aku tak cukup degl lagi...blum cukup kental...masih ada taman dalam hati,bak kata adnan sempit...

apapun doakan aku complete route kali nie...lantak ler deme nak berlumba dapat jersey polka dot...aku punyer target nak completekan route jer...

Sunday, September 12, 2010

Takziah & Terima Kasih

Takziah
Buat sahabat yg telah pergi bersama sosila dan rakan.pukul 3 ptg disah kan bahawa mayat yg dijumpai di tg sepat adalah DNA dari rakanku. Berpeluang mengenali sham didalam kelab Properd.seorang yg ramah dan berkarisma.kehilangan beliau amat mengejutkan ketika umat islam berbaki seminggu utk menyambut aidilfitri.buat suzana balu arwah,semoga tabah menghadapi dugaanNYA,percayalah pasti ada hikmah atas sesuatu yg berlaku....

Terima Kasih
buat KPN yg telah ditamatkan kontrak dan habis tugas pada hari ini.terima kasih kerana berusaha menjaga keamanan negara tercintaku malaysia.semoga terus sihat dan macho.statement akhir tentang isu KDN memang best..mengelabah biawak KDN,tapi apakan daya,depa jawab senang...kami tak tahu....

Friday, September 10, 2010

EiD Mubarak

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Ampun dan maaf atas segala kesilapan
Buat semua pembaca blog,
semoga berbahagia dihari lebaran
berhati-hati memandu

Tadi terdengar satu kuliah.
Tidak terputus pahala utk mereka
dari anak2 yg soleh
mengingati dan mendoakan kesejahteraan
utk kedua ibu bapa mereka.

Selamat Hari Raya
Moga berbahagia

Wednesday, September 1, 2010

gagasan 1 malaysia-para cikgu jawab,saya tag anda

selamat menyambut kemerdekaan yang ke53.....1 malaysia menjana transformasi......hehehe..sekarang nie semua nak 1...apa yg dibuat pun 1..pada yg bini lebih 1,teman tak tahu.mungkin 1 jugak,berkongsi 1 suami,masih tetap ada 1 disitu....tak lari dari konsep 1..

bukan nak cerita pasal 1,ingat tak tahun lepas,ada 1 mamat cina buat lagu negarakuku...heboh kat malaysia...lepas tuh dia mintak maap...ingat lagi tak...alah melayu mudah lupa kata Tun mahathir....

kali nie,namewee tuh kena panggil dengan polis,utk beri keterangan.Buat lagu pasal kes cikgu dijohor yg menyentuh isu perkauman....habis dengan kementerian pendidikan dia sapu sekali...lepas pukul 12.20 mlm kuar balai,pemberita interview dia,mintak sikit komen....jawabnya simple jer...

"saya anti-racist,saya menyokong gagasan 1 malaysia".....hehehehe....apa komen kita....Lim Kit siang pernah tanya kat Muhyidin,.."anda bangsa apa....jawab muhyiddin,dah tentu dia bangsa melayu....."kit siang cakap,so ko tak sokong 1 malaysia lah...."(lebih kurang)...gagasan 1 malaysia adalah di ertikan kepada bangsa MALAYSIA....tiada bangsa lain selain bangsa malaysia....

so kalau diikutkan dgn statement namewee tuh,betul ler apa dia cakapkan....kan bahaya...kan dah boleh jadi isu...kita sendiri buat,sekarang kita sendiri kena main dengan isu yg kita sendiri reka.tapi tak per,pemimpin kita pandai bermain dgn kata2...depa terror tentang bab nie,tak perlu khuatir.....

Tapikan...kalau ditanya kat aku,aku bangsa apa...dah tentu aku jawab,aku bangsa melayu.giler ke apa,bapak aku melayu,mak aku melayu,takkan aku nak jawap aku bangsa malaysia....anak aku esok tak tau ler macam mana....aku tetap ajar anak aku,yg dia bangsa melayu....harap2 cikgu kat sekolah tak ajar lain darpada apa yg aku ajar...bukan apa,takut anak aku ada masalah identiti nanti...hehehe...

nak tag kat kawan2 cikgu aku.....cikgu mieza,cikgu bob,cikgu zankx,cikgu hairie,cikgu rot,cikgu lizam,cikgu rakimi,cikgu hadi,cikgu lan dan mana2 cikgu cikgi yg ikut blog nie....klu tanya kat anda,anda bangsa apa,apa jawapan anda....dah 53 tahun merdeka nie....

Monday, August 30, 2010

Luasnya..............

Luasnya Neraka
Yazid Ar Raqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata:
Jibrail datang kepada Nabi SAW pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w

"'Mengapa aku melihat kau berubah muka?"

Jawabnya:

"Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar,dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya."

Lalu nabi s.a..w. bersabda:

"Ya Jibrail, jelaskan padaku sifatJahannam."

Jawabnya:

"Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa,nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan."

Nabi s.a.w. bertanya:

"Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?"

Jawabnya:

"Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya dibawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiappintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaituyg lebih bawah lebih panas)"

Tanya Rasulullah s.a.w.:

"Siapakah penduduk masing-masing pintu?"

Jawab Jibrail:

"Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s.. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.

Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,

Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.

Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,

Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.

Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir.'


Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w.. sehingga ditanya:

"Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?"

Jawabnya:

"Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat."

Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan sesudah sadar nabi saw bersabda:

"Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk kedalam neraka?"

Jawabnya:

"Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu."

Kemudian Nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian Nabi s.a.w.masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.




(Dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')

DariHadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkankamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat

2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah

3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung

4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah

5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik

6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak

7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum

8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekorular

9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hastamengandungi lautan racun yang hitam pekat.

10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai70,000 rantai

11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua......Wallahua'lam.




Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159

"Sesungguhnyaorang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dariketerangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannyakepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dandilaknat oleh sekalian makhluk."

Disebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM , TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP .




Bertanya orang kepada Rasulullah saw :
'Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?'

Maka jawabnya Rasulullah saw:
'Umatku dikenali kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'. Bila qiamat datang maka malaikat datang kekubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu 'itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN' mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian' SiratulMustaqim dan memasuki Alam SYURGA, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hambaKu."




Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orangyang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuhasal diwaktu mati :-

1. Para Nabi

2 Para Ahli Jihad

3. Para Alim Ulama

4. Para Syuhada

5. Para Penghafal Al Quran

6. Imam atau Pemimpin yang Adil

7. Tukang Azan

8. Wanita yang mati kelahiran/beranak

9. Orang mati dibunuh atau dianiaya

10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.



Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw:

"Apabila datang hari QIAMAT dan orang-orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan: 'Wahai Ridhwan, sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Kuberpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dandahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digorengdan buah-buahan SYURGA. ' Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu dibumi. Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud :'Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu."




Ilmuyang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yangmengajarnya meskipun dia sudah mati.

' Dan ( ingatlah ) Allah sentiasamengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.' (SurahAl-Baqarah : 237)

Untuk renungan dan amalan bersama ..

DOA Nabi Allah Yunus

"LAA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINALZHAALIMIIN"



p/s : Kepada saudara/saudari yg alim dalam ilmu agama, sekiranya ada kelemahan dalam artikel ini sila beritahu. mudah-mudahan ada manfaat untuk kita semua.




Rujukan:

SYARH DAQOIQUL AKHBAR

Sunday, August 29, 2010

ziarah.......

patutnya malam semalam kayuh dgn selangor junior.tapi sebab dapat berita kematian dari di kampung,terpaksa batalkan hasrat utk training mlm tadi....balik tapah dgn bini aku jer..ambik adik aku kat sg buloh,kami terus balik ke tapah...anak2 tinggal...

jiran sebelah umah ayah aku..kira arwah makcik sal tuh selalu melepak umah kami masa arwah mak ada...kalau kenduri umah kami,kira dia org kuat laa...masa arwah mak sakit,klu aku siapkan masakkan utk abah dan adik2,arwah makcik sal selalu dtg jenguk2....pastuh duk melepak kat umah aku sampai la tengahari...pergh,itu kenanangan yang lalu....

makcik sal atau selalunya kami panggil makwe kena stroke...dr kata betul kena tepat dekat urat belakang tengkuk..itu yg anaknya cerita kat aku...apapun,ramdhan yg berbaki lagi 12 hari pastinya meninggalkan suatu kenangan sedih utk keluarga arwah makcik sal....

yang paling aku tak sangka,tarikh makcik sal meninggal sama dgn tarikh arwah mak aku pergi meninggalkan kami sepuluh tahun yg lalu...kebetulan gamaknya....apapun itulah janji ALLAH SWT,tak mampu kita mengelak atau mampu mengubahnya....

Friday, August 27, 2010

BIAdaP nyer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Minggu lepass kecoh ada org doakan utk guan eng........tadi kat buletin utama,kecoh pulak org DAP massuk surau bg tazkirah...........memang tak bersopan,masuk tempat ibadat org islam tanpa menutup aurat....

Shahrizat kata sungguh BIADAP org itu kerana masuk tempat org islam tanpa menutup aurat...tapikan..........erm........dah tentu dia tuh bukan islam...mungkin bg alasan dia tak tahu atau jahil,dan kita sebaai org islam patut menegurnya.......

Tapikan.........lagi biadap klu org islam yg dah tahu hukum,yg memang terang ternyata memeluk agama islam tak tutup aurat....masuk masjid baru nak tutup aurat...lagi biadap rasanya..........amacam makcik........

Wednesday, August 25, 2010

Itu yg terbaik

Salam

Ramadhan adalah seribu rahmat.bulan penuh keberkatan.Byk yg terbaik berlaku didalam ramadhan...percayalah....

Ingatlah apa yg ada pada diri kita adalah yg terbaik utk diri kita.Kita selalu mencari yg lebih baik,tetapi lupa yg terbaik itu hampir dgn kita.Lupa bahawa yg terbaik itu selalu hampir dgn kita,tapi kita mengendahkannya dgn mencari suatu yg lebih baik yg belum tentu menjanjikan apa2 utk kita.

Renung kembali,semua yg berlaku pasti ada hikmahnya,serabut hilang,jiwa yg kosong hilang,dan kebahagian akan muncul.Hargai apa yg hampir kerna ITULAH YG TERBAIK UTK KITA...

Sunday, August 15, 2010

Apalah daya....

Bertahan....
Utk berada atas basikal melebihi 4 jam
Utk berkayuh melebihi 100 km
Utk menonton wayang lebih dari 2 jam
Utk melepak berbual bersama rakan hingga awal pagi...

Lemah....
Menghabiskan terawikh yg hanya 8 rakaat
Yang hanya tak sampai 1 jam
Yang hanya jarak suraunya tak lebih 1 km
Yang cuma 5 minit paling lama utk 2 rakaat

Mengapa...
Sakitnya badan bila terawikh tapi tidak utk...
Sakitnya sendi bila terawikh tapi tidak utk...
Pedihnya mata bila terawikh tapi tidak utk...
Kebasnya kaki bila terawikh tapi tidak utk...

Dimana Silapnya...
Syaitan terkunci terpenjara
Tiada yg menghasut dan menggoda...

Argh.... Dimana silapnya...

Friday, August 13, 2010

3 ramadhan 1431Hijrah-ramadhan dah berlalu 3 hari,dan selama itu,malahan bermula 2 hari sebelumnya aku dah tak usik basikal.sekadar melihat ia dipelosok tangga terbiar sepi.namun perlukah ramadhan menjadi asbab utk aku tidak melakukan kerja2 kesihatan....

Dengan jasa baik coach aku PINJAM(declare awal2)roller darinya.dah 3 ramadhan hari nie,malahan nak masuk 4 ramadhan,tidak akan aku terus membiarkannya.Pada 1 ramadhan lalu, kapten mengayuh MTB nya dihadapan rumah aku...hampir 10km juga dia berkayuh...menggunakan MTB menjadi tiada masalah,sekiranya berbasikal dgn pakaian kasual sekalipun,namun dgn basikal road,adalah suatu yg tidak displin dgn memakai pakaian tersebut.bukanlah menjadi satu etika,tapi ianya memerlukan sekurang2nya pengayuh memakai seluar dan juga kasut yg sesuai.


Aku mulakan petang pertama ini dgn percubaan selama 15 minit sahaja.pernah mencubanya dirumah coach aku,tapi percubaan itu gagal.Namun hari ini,aku berusaha utk mencubanya.percubaan 3 minit pertama hanya dgn berpaut pada dinding...lama jugak berpaut pada dinding.takder keyakinan lagi..percayalah,ianya bukan sesuatu yg mudah.namun setelah melepasi 3 minit yang pertama,aku kuatkan keupayaan dan kepercayaan serta semangat utk mampu melakukannya...

pergh...hanya dgn kelajuan 21kmh,peluh mencurah2 keluar dari badan...mengalir tanpa henti,umpama air yg tersejat dari gelas sejuk...betullah kata mereka,jika ingin menggunakan roller,pastikan ditempat yg terbuka dan kipas yg membantu memberikan peredaran angin yg secukupnya disekeliling anda...sekiranya tidak,mungkin anda(bergantung kpd individu) akan mengalami pening2 kerana kurangnya peredaran angin...



Hanya mampu bertahan selama +-15minit sahaja...utk permulaan biarlah...insyaALLAH akan dipertingkatkan dari masa ke semasa...terasa kuasa imbangan badan aku tidak berapa stabil...betul jugak kata seorang rakan,postur badan aku nampak terlalu keras ketika mengayuh...terasa kedua belah tangan kaku dan terlalu menggenggam erat handlebar sehingga berasa kekejangan pada pergelangan tangan.Menaiki roller memerlukan pengayuh bersatu dgn basikal,badan perlu relaks,dan mengayuh dgn tenang...

Hehehehe...ini pengalaman aku...mungkin senang bagi sesetengah yg biasa menggunakannya,tapi tidak pada aku...jika CW,hanya memerlukan 6 minggu utk aku lulus ujian.Tapi utk mahir memerlukan latihan yg lebih,bergantung berapa lama pengguna meluangkan masa bersamanya...begitu juga dgn berbasikal.Utk meningkatkan keupayaan dan tenaga,memerlukan masa yg lebih,kerana ia memerlukan otot2 yg kuat dan mampu bertahan lama utk bekerja.masing2 punyer keistimewaan tersendiri...

terima kasih sekali lagi utk coach...hehehehe....bukannya ingin menjadi pelumba negara,tapi cukuplah sekadar utk dapat menghabiskan suatu kayuhan dikelompok hadapan....

wa,ilal liqa'
salam 3 ramadhan...

Thursday, August 12, 2010

Dulu tidak,walaupun hanya separtikel....




Kalau ikutkan,tak kisah pun nak shopping kat mana2.....giant boleh,tesco pun boleh.....sebelum nie,selalunya kami ke giant dekat stadium shah alam...kerana senang nak access guna highway.tapi biler tesco bukak berhampiran rumah,kami sekeluarga mula membeli di tesco,memang byk murahnya...

Tapi bila aku dan wife ke ceramah air mata utk palestin di surau lukman nurhakim dirumah kami,hati kami mula tersentuh dgn cerita dari penceramah yg terlibat dalam penahanan kapal yg melibatkan kematian para petugas dari pertubuhan bukan kerajaan..ustat tersebut menceritakan bagaimana anak2 yg kehilangan bapa memanggil ust tersebut dgn pangilan "abi"...ayah dlm bahasa melayu.bagaimana rakyat palestin tidak ingin diberikan wang secara terus kepada mereka,sebaliknya diserahkan kepada pemimpin utk diagihkan bersama.itulah penderitaan palestin...jika sebelum ini aku dan isteri hanya sekadar melihat dikaca televisyen tentang penderitaan mereka...hanya terlalu kecil partikel simpati kami kepada palestin.kerana apa,kerana merasakan pelestin bukanlah tangungjawab kami....terlalu besar utk kami memikirkan masalah palestin....

Semasa memandu pulang isteri ku berkata..."no more Mc'd"....aku tersenyum...hehehe..kami memulakan topik perbincangan kami....kalau diikutkan bukan setakat Mc'd sahaja....malahan jutaan,malahan mungkin lebih,apa yg berada disekeliling kita adalah dtgnya dari yahudi....namun apakah tindakan kita....mungkin kita hanya beranggapan,apalah usaha kita...jika tidak kita,mungkin org lain akan melakukannya....

Kesimpulannya,kami berdua tekad utk memboikot apa yg kami mampu...biarlah walaupun usaha kami berdua,biarlah positif...mungkin ramai lagi manusia lain yg memboikot yahudi...andai kata walau sesen pun duit kami digunakan utk menghapuskan palestin kami tiddak akan redha....kami cuba untuk menolaknya....

Jadi tanyalah diri kita,jgn dikata..."byk lagi menda lain yg boleh diboikot..."kenapa tak boikot microsoft,kenapa tak boikot levis,kenapa tak boikot cerita2 steven spielberg,dan berbagai alasan serta PENYAHUdIAN yg berada disekeliling kita...tapi mulakan nya dari apa yg paling mudah berada disekeliling kita...carilah,kajilah,lihatlah,bacalah,telitikanlah....jgn kita mengikut dari apa yg telah tertulis,kita cari dan kita dalami....

Bagi aku dan isteri,kami mulakan dari dua benda yg besar dalam kehidupan kami....Mc'd dan Tesco....wa,ilal liqa'....

Salam 2 Ramadhan...

Tuesday, August 10, 2010

Selamat dtg Ramadhan.........

Selamat dtg Ramadhan.Bulan penuh keberkatan bulan penuh kemuliaan.Sebelum tuh,minta ampun dan maaf kepada yang mengenali atau tidak.Segala dosa,tutur kata bicara yg menyinggung perasaan,tingkah laku perbuatan dan segalanya....sama ada disedari atau tidak...aku pohon ampun dan maaf...

Tanpa kita sedari...
kita berpuasa lapar dan dahaga...tapi solat kita tinggalkan
kita berpuasa lapar dan dahaga...tapi solat kita lalai...
kita berpuasa lapar dan dahaga...tapi mata tidak pula
kita berpuasa lapar dan dahaga...tapi lidah tidak pula...
kita berpuasa lapar dan dahaga...tapi telinga tidak pula..
kita berpuasa lapar dan dahaga...tapi tidak utk tubuh anggota

Selamat menyambut Ramadhan untuk semua muslimin dan muslimat,dan juga sahaba serta rakan taulan.Semoga Ramadhan kita tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya.


Salam Ramadhan 1431H

Sunday, August 8, 2010

Trinity.....closing of syaaban

Mlm tadi aku reply NO utk sms yg wak jumali bg.Kesan melecet (cam jerawat) masih ada lagi ckit.rasa tak selesa bila kayuh ..bangun awai pagi,terus pi pasar borong,memandangkan ramadhan nak membuka tirainya,aku nak penuhkan peti ais.mcm biasa lah, mabong, kerisi,pelaling,tengiri,merah,dan beberapa jenis lauk basah aku beli...bukan jenis aku nak pi market selalu.so klu sekali aku beli,make sure peti ais tuh penuh....murah byk klu nak compare dg pasar biasa,cuma kena beli plg ckit sekilo.

Balik pasar borong baru pukul 6.45pg.dah tak tau nak buat apa.klu duk umah gerenti aku sambung tidoq.bangun pukui 10,pastu makan,pastu sambung tidoq lagi..rugi plak rasanya...loading bskal atas keta,terus pi bukit jelutong....kapten lak sms otw aku nak kesana,tak dpt joint katanya....herm....sampai BJ,sekoq pun tadak lagi....herm...aku rasa mungkin depa kansel kut.elok nak chow,zabo dgn kwn dia sampai....

Alang2 dah sampai,layan kayuh bertiga kat GCE...pergi balik 44km jer...tapi memang tak selesa,jerawat kat celah kangkang,betui2 kat bwh urat skrotum buat aku seksa nak mengayuh...herm layan jer lah....ramadhan nanti, memang payah dah nak kayuh siang hari...balik singgah r&r elmina.ramai gak rider yg berenti minum. Klu satey samhuri bukak, bleh gak aku sarapan makan satey ... hehehe...

Malam tadi bawak anak2 layan the last airbender(avatar) kat bukit raja...boleh lah layan kepala...sebelum tuh bawak anak 2 masuk
kedai buku
MKH...aku beli satu magazine....bini aku
ghenyih jer kat aku bila pi kaunter bayar majalah mens fitness....bini tenguk aku atas bawah...heran tenguk laki dia yg duk tengah stim nak jaga badan....badan aku gelebeh teruk la... kulit kendur sebab aku tak buat weight training...byk kesan pecah lemak.so nak belajar2 jaga bdn...bukannya nak bg ketui2. Nampak shape ckit pun jadi ler....tak der ler sampai nak buat 6 pack...just nak nampak shape yg senang mata memandang....

Bini aku senyum lagik,aku ckp toksah duk risau,takdak gila nak cari betina lain,yg sorang nie pun aku serabut dah... Muahahaha....seronok bila nampak perut kimpis ckit dan bdn mula dah rasa ringan...alfatihah utk rider dari Republic Of Puchong yg meninggal kat langkawi hari jemaat lepas kat langkawi....

Harapan agar ramadhan kali nie dapat membawa perubahan utk diri dan keluarga...maafkan segala dosa2 aku pada yg mengenali aku....halalkan makan dan minum. Mana yg terasa hati dgn penulisan aku,juga aku
minta ampun,lillahitakder niat ckit pun utk membangga diri atau sebagainya...

Selamat Menyambut Ramadhan....

Wednesday, August 4, 2010

ICR2010-selected picture 1


tak byk gambar aku yg cameramen ambik...lain la rider kawan batu gajah aku...maklum ler dia duduk depan...teman tak dapat nak duduk 1st peloton....kat atas nie antara gambar yg aku dapat kat mukabuka....

masa nie dari manong ke pekan tanjong belanja...feedzone 1 ke feedzone 2....lepas aku berenti kencing kat tepi tiang letrik...nampak dua org rider....aku menempel kat belakang...lama jugak aku menempel kat belakang,sampai salah sorang dari depa suruh aku buat kerja....hehehehe...maklumlah depa tuh kategori senior veteran,aku pulak kategori open...hehehehe...sepatutnya org muda yg buat kerja...perut berkocak minum 100+...jenuh dibuatnya....

aku pun tarik....maintain speed 30kmh...pjg jugak aku tarik..rasanya +-5km....then aku increase sikit...32kmh....aku toleh belakang deme berdua dah tak der....herm ...nasib ler...lepas tuh kena telan dgn peloton 2..sampai la aku sampai kat feedone 2....

kat feedone 2,aku berhenti minum air...pastuh lupa ambik gelang tag...kena patah balik....kat sini aku putus dgn peloton 2...dlm tuh ada abg jumali,kapten foad,abg fauzi dll...depa tak berenti...kat sini silap aku...klu aku tak berenti..memang konpom lah........argh....malas nak pikir....mistake yg tak sepatutnya aku buat.....

Sketsa 2...
mendaki dan terus mendaki...kuar simpang sayong,belok kanan,nak patah balik ke pekan sungai siput....kat sini,ada 8 org kat belakang aku,termasuk rakan aku,mamu hizir...aku sedap tarik dalam 29kmh...aku bukak mintak depa tarik,sorang pun takmo tarik....sial betul...aku bukak kekanan,depa duk nyuruk jugak kat belakang...aku reduce speed 24kmh,depa still maintain duk belakang aku....

cerempet betul...semua takmo buat kerja...klu macam nie aku yg kong nanti...depa sedap nyorok kat belakang aku....dlm kepala hotak aku,dah mula sakit hati...mana boleh beb..klu aku sorang buat kerja,nanti mati speed lah...so aku nekad utk potong depa....mampuih hangpa lah...kalau aku nak kong pun,biar aku kong sorang,pueh hati aku....

aku tekan...otai yg gambar kat atas tuh ikut aku...pandai betul dia cangkuk...hampieh...memang nak nempel....aku bukak dia buat tak tau lagi...herm....aku rasa masa nie,semua dah kong sebenarnya...telan power gel satu baldi pun dah tak jadi apa....dia ikut aku sampai feedone 4...dia berenti lama kat situ..tapi aku terus cabut....itu jer cara nak tinggalkan dia....

Sketsa 3....
sampai pekan chemor,aku bertiga..kat depan aku ada sorang mamat thailand...kat belakang plak ader sorang cina mana duk nempel gak belakang..masing2 duk diam dah tak boleh bercakap....sampai pekan chemor,lepas caltex belah kanan,trafic light ambik kiri...kat situ ada marshal 3 org tunggu...dia jerit..."sikit lagi,5km jer"....aku dengar cina kat belakang aku jerit.."cibai lu,5km tu jauh maa..."....

hahahahahaha...aku gelak sensorang...senyum aku....tak pasal2 budak tak berdosa tuh kena maki...dia ingat nak buat baik,dapat maki la pulak...sebenarnya biler disaat2 akhir...1km pun terasa macam 10km....5km tuh,macam jauh nak mampus.....jln yg degree nyer 0.01 darjah pun dah rasa macam mendaki gunung everest....masa nie hanya mental jer yg tinggal...sama ada nak teruskan atau tidak....


Akhiran...
byk lagi sketsa..tunggu aku jumpa gambor,aku cerita lagi....masa kayuh tak der la rasa menyesal atau sebagainya...fokus aku cuma satu,nak complete kan bawah 6 jam...dan aku tahu,klu aku tak buat mistake,masa aku insyaALLAh akan lebih baik...tapi tuhan tuh lebih mngetahui...rasanya klu aku buat masa lagi bagus,mesti aku riak murtabak tak ingat..habis semua org aku kutuk....muahahaha...dan training aku mesti berkurangan...so biler result tak berapa bagus,training akan aku teruskan lagi....

aku DECLARE kat dalam blog nie,target aku sekarang adalah kawan batu gajah aku...memang dia marker aku...walaupun aku tahu,kalah dari segi umur,dia main MTB,ikut L2A,panjat Cameron dan sebagainya,tapi aku tetap akan jadikan dia penanda aras utk aku....bukan dengki atau sebagainya,tapi sebagai satu persaingan sihat utk aku,menguatkan persediaan aku dari segi fizikal dan juga mental...bukan senang wo nak buat bawah 5 jam.....tapi aku pun kena berjaga jugak,kawan poli aku pun dah tentu nak makan aku jugak tahun depan....tak jauh sgt bezanya....ada sorang lagi kawan yg pakai nama jepun kat dalam muka muka buku....yg nie pun,selalunya perform,tapi tak perform masa d day.....

tadi dah ada dua org tepon aku,tanya petang nie macam mana...aku senyap jerk...malas nak cakap apa2...sebanarnya,tepon just nak korek rahsia,nak tau aku kayuh ker tidak...hehehehehe...pandai betui deme main strategi...sekarang nie,klu aku secret training,memang akan betul secret...jgn tepon aku pukul 7pg-8pg...dan jugak jgn tepon dari pukul 5.30ptg sampai 7.30 ptg...mmg aku takkan angkat kecuali bini dan bapak aku jer tepon aku layan...tak kira ler aku berkayuh atau tidak,waktu-waktu tesebut,sebarang bentuk panggilan tidak akan dilayan........!!!!!!!!!

Monday, August 2, 2010

The mission end.....

Akhirnya tamat sudah century ride 2010.........achieve target utk ride bawah 6 jam......for the 1st time aku masuk century.....ok lah tuh.........tapi rasa terkilan sebab aku kalah dari segi strategi.....dari awal lagi masa starting tak dapat duduk dalm 1st peloton...waste my energy just to cacth the 1st peloton...

tak reti nak review lah sekarang nie....buat masa akan dtg aku akan kurang update pasal basikal kat blog rasanya...kawan aku kat batu gajah cakap,nanti klu update lebih2 pasal basikal,org ingat kita handal dan riak,jadi bior jer lah....

Apapun
:distance 164.5km
:time 5hrs 45min 40sec
:rank for men open 124/297
:rank for overall 238/594

memang aku kalah dari segi strategi..patutla dalam mana2 apa perlumbaan sekalipun strategi memang penting....byk mender aku belajar dalam century ride...takper...klu time aku bagus century ride 2010,nanti tahun depan mesti nak kena improve lagi....tahun depan punyer target nak ride <5hrs 15min ...rasanya tahun nie pun aku boleh achieve klu strategi aku betul...hehehehe..tak per...kapten aku buat 5hrs 29min...kalau aku tapau dia,nanti monyok pulak muka kapten aku...biarlah...jebat derhaka pada sultan tapi tidak pada tuah....hehehehe...

apapun tahniah pada kawan batu gajah aku..walaupun tertonggeng kat km50..tapi meletup jugak result dia...ko memang kuat...ko memang handal....ko memang superb...aku memang salute dekat ngko..terima kasih jugak sebab info pasal laluan pada aku...memang berguna utk aku...thanks a lot bro...

pada kawan aku yg kerja kat poli pulak,aku sama macam biasa...tak byk beza...kena tenguk kategori bro...ko kategori senior...beza masa tak byk dgn aku...kira handal lah bro...beza umur kita berapa bro???aku malu gak dgn result aku klu nak compare dgn hang....sorry aku tak dapat berhenti lama dgn hang masa mandi dgn sponge kat pitstop 3..sorry yer bro....

tahun depan kita ajak coach victor masuk century,dia dah ada jentera....takpun kita ride sama2 pegi teluk batik...mieza boleh tarik kita...aku,coach victor,kawan poli,kawan batu gajah,kawan lumut power plant...hehehehe...

apapun sebenarnya training yg banyak membantu aku...selepas ride kat jana manjung,ride malakof aku mula training...tapi strategi kurang..ingatkan klu start dari belakang,boleh kejar yg kat depan...hehehehehe...totaly wrong,waste my energy just nak kejar peloton depan..lastly kena makan dgn peloton 2...hehehehe...aku regret kat situ sebenarnya...patutnya aku duduk kat peloton at least sampai 100km...lepas tuh,klu nak putus pun tak per...ditambah pulak dgn tragedi aku jatuh seminggu sebelum lumba,membuat kan badan belum betul2 segar...jari dgn tulang punggung belum sempat recover lagi...

akhirnya...terima kasih utk isteri tercinta yg menyokong perjalanan berbasikal aku,utk anak didi yg mendoakan didi...kepada XL cycling team,Media Prima cycling team dan semua yg memberi sokongan,doa dan kata2 semangat yg tak putus buat aku...

TARGET ACHIEVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!yeehaaaaa...
Fokus,fokus dan terus fokus....................

Thursday, July 29, 2010

Berbaki 2 hari

Lagi 2 hari utk training...pagi nanti dan jumaat...pagi nie layan dragon back,jumaat nak buat looseming....kendurkan semua muscle2 yg ada.... Malas nak pikir sgt...cuma aku harap tak salah strategi....

Lagi satu..... jemput dtg umah bapak aku kat Tapah utk kenduri doa selamat pada sabtu mlm ahad...lauknya,gulai lemak udang dgn timun,daging masak kicap,ikan kembung goreng,ulam timun,kacang kelisa&petai, dan sambal nyor...

Anak2 dah excited sgt nak balik kg....adik adah & angah beria nak balik tapah... Along afif biasa jerk,sebab klu balik sauk,pah dia akan masakkan kari tiap2 hari utk afif.mesti along suka..pastuh layan mandi kat lata kekabu....

Ok...mimpi indah utk sumer...pagi nak bangun utk kayuh....

Saturday, July 24, 2010

3 kali....

Kali pertama kat roundabout depan masjid putrajaya....kali kedua kat setia alam... Dan kali ketiga kat meru...kali pertama dan kedua jatuh sebab lambat buka pedal klip....tapi yg ketiga nie aku rasa tragis....

Lagi 6 km nak sampai umah,aku pace belakang motor...dah nampak sebijik kete kat bahu jalan nak masuk,aku budget dia tak masuk,rupanya dia menonong masuk...motor brake...dan aku tersungkur...jari manis koyak sikit...basikal cacat lagi...masa jatuh,aku selamatkan basikal dulu...tak sedar darah duk menitik kat jari...

Berbaki 6 hari nak sampai century ride,aku lak injured...esok rasanya nak pegi klinik...badan dah rasa sengal2 lain mcm....esok tak dpt nak joint clock tower ride fraser hill...klu ikutkan mmg teringin nak panjat fraser...tapi apakan daya...pada semua yg mengikuti,doakan kesihatan aku yer....

Tuesday, July 20, 2010

Lawatan.......

lama sgt rasanya tak pergi kubur arwah mak...dah nak masuk ramadhan.....ada kesempatan aku balik minggu depan nak ziarah kubur emak......

dalam kepala aku timbul persoalan......sepatutnya,kita ziarah sebelum ramadhan atau awal syawal.......aku pun tak berapa pasti....pendapat aku yg cetek nie rasa,,,,patutnya melawat masa nak masuk ramadhan,sebab ramadhan tiada azab utk semua penghuni alam barzakh.....pendapat aku laaa...

pastuh....lagi satu yg aku heran....mana dtgnya amalan tabur bunga atau kelopak bunga kat atas kubur....rasullah ada buat ker...perhatikan yer...bila lepas sembahyang raya,berduyun ahli keluarga pegi kubur,mcm pesta pulak...

apapun ramadhan dtg lagi..
1.nak buat tarawikh penuh......bukan terawih patuk ayam...kerana tarawikh itu adalah solat rehat..

2.perbelanjaan utk makanan hanya rm10 sehari.....takmo membazir.....klu kuran lagi bagguss...

3.nak bawak anak2 berbuka dgn anak2 yatim....depa selalu makan yg sedap..passtuh memilih pulak.....

4.Turunkan berat....target 6kg....

5.nak perbaiki lagi hubungan ddgn isteri dan anak2....taddarus dah lama sgt aku tinggalkan...fuhhhh memang lama sgt.....

Sunday, July 18, 2010

1st endurance

Byk kali dah buat endurance,tp yg nie lain sikit la.... XL yg lain kumpul kat BJ,kami pulak roll dari setia alam... Bj-altantuya-meru-kapar-kula selangor-bestari jaya-fruit valley-batu arang-kundang-kuang-saujana utama-kg budiman-meru-setia alam.roll patunya dari setia alam pukul 6.25pg,tapi sebab adi terlambat,kami roll pukul 6.40pg...depa yg dari bj roll 7.30 pg.

Setia alam ke bukit jelutong +-30km,so klu average speed 30km/h,sejam jugak ride kami....mcm biasa laluan kurang sibuk klu mula awal...cuma bila masuk shahpadu highway kami kena more carefull....sampai bj,lebih kurang pukul 7.30pg...aiseymen...dwpa tak siap lagi....ada yg baru nak pam tayar,pakai baju dan sebagainya...this is our team problem.Time management memang failed.tuh sebab pada pendapat aku we are not comfortable ride with other groups, because of this problem....

Kadang2 memang kita nak buat enjoy ride,tapi semakin lewat mula semakin lambat habis,dan semakin panas nak berkayuh...nie pendapat aku jer....bukan sebab i become more stronger or whatever,but this the matter of ....argh.....sendiri bleh pikir.....masa aku budak sayuran pun sama...klu kat kota damansara pun,selalunya lily dan aku mesti ada....klu kami lewat,maknanya kami tak kayuh ataupun kami dah bgtau awal2 yg kami akan lewat....

Sori erk,en3 kali nie byk citer lain.......

Masa kayuh di altantuya,aku tak tekan sgt...just makesure aku duduk kat tengah2 group....tak depan dan tak belakang....masuk kg budiman,tayar roslin bocor....tak pulak bawak tiup.aku,ijat&mamu tak berenti,sbab ada team adi kat belakang...boleh pulak si roslin tak bawak tiub....pada aku as a rider,tiub kena spare kena la bawak...pump boleh jugak mintak pinjam kawan2,tiub pun boleh pinjam sebenarnya....tapi is it fair badan kita tak carry apa2,tapi kawan lain bawak brg....sorry aku emo sikit....

So kami tunggu lebih kurang 20 minit sebelum peloton depa sampai....kapten foad tarik 35km/h sampai pekan kapar...boleh tahan org tua nie....aku follow jer dari belakang.....sampai pekan kapar,si ijat pulak tarik,maintain dalam 35-36km/h...tiba gilirang shahrin,aku ingat speed akan reduce memandangkan dia naik MTB dgn tayar offroad,sangkaan aku meleset,maintai speed yg sama.dan yg paling aku salut sekali,mamat tuh bleh tarik +-10km....

Pergh...seksa jgak...dlm kepala otak aku cuma pikir satu mender jer...tak boleh putus.....klu aku putus memang aku takkan dapat kejar bapik peloton nie... Melepasi jeram shahrin bukak...ces nampak gayanya aku plak kena buat kerja...takperlah, aku buat mana yg termampu....takkan nak menempek belakng org Tanpa buat kerja.....aku ikut pace...makin lama makin sedap la pulak.....belakang aku tak perasan sgt....setahu aku ada 6 org dlm peloton nie....

Sebelum pekan kuala selangor,kami ambik simpang masuk ke kg kuantan...berhenti kat kedAi runcit just utk refill...kApten kata aku tarik samapi 38km/h....alamak!!!!betulker???aku mmg tak perasan...dan aku cuma dapat tarik 4km ajer...lepas tuh zabo yg sambung buat keje....rupanya,mula2 brie putus,lps tuh kapten pulak putus...sorry wei,aku mmg ak tenguk meter langsung...kaki tengah layan masa tuh...tapi org lain pun tarik sama speed mcm aku jugak kan????

Sepanjang kg kuantan ke bestari jaya,laluan agak lengang..kurang kenderan berenjin...so peloton maintain speed 31/32km/h jer...sampai aku buat spoil tetiba kuar dari peloton...nasib baik anak abg jumali tak terlanggar dgn aku...sori guys...wa leka dan takut sesat jalan....astuh ijat suruh aku tarik...tarik jee lah....tapi tak jauh pun....4 km jer rasnya....

Sebelum bestari jaya,ada climbing busut sikit....masing standing....argh malasnya nK standing....kederat kena simpan beb...banyak lagi bukit klu nak tunjuk terror sekalipun...so aku mantain cadence...turun bukit depa pakat berenti kat shell bestari jaya atau nama lamanya btg berjuntai....aku tunggu depan sikit....tunggu 10 minit depa tak gerak lagi....s kami japan...ada 6 org....seed aku dah drop 26km/h .....panaz dan ada climbing menanti kat fruit valley.....

Aku yg terakhir sampai kat fruit valley....mentalnya....lepak lg dalam 15 minit dea tak sampai jugak... Kami roll lagik...laluan mental siut....tansion jugak,nasib baik kanopi sikit....sampai simpang batu arang tinggal aku dgn yan...speed tinggal 23 jerk.....tak bleh increase dah...masuk pekan kuang....lagi la mental....bukan apa,takut sesat jalan....aku dah mula mental,menjerit sorang dan sebagainya....alhamdulillah peloton depan berhenti kat tasik biru...perut lapar giler,tapi takut nak makan....tapi biler tenguk semua makan,aku pun belasah jerk,klu nak keluar balik nanti,itu cerita lain....

Lepas mkn terus gerak.....aku ikut mamu....sampai nak masuk GCE...aku dgn shahrin terus ke saujana,mamu dan zabo masuk GCE....cucuk belakang shahrin sampai dlm saujana...ingatkan kapten ada kat belakang...rupanya dia lambat start....samapi kuar saujana,aku ingat nak ke puncak alam...rupanya kapten suuh layan tempat ambik air kat altantuya highway...pergh.....brengset.....ada dua bukit yg aku kena tempuh....mental aku runtuh,mcm runtuhnya banggunan kat US....tak bleh buat apa....dlm hati nyumpah2 Tak hingat....mileage dah 133km...

Lepas kg budiman kapten suuh warmdown sampai ke setia alam...aku tukar cassete besar. Maintai cadence dan speed ker 29km/h.....akhirnya sampai ke MK fatima dgn 151.31km.....

Kesimpulan...
Aku bleh budget tenaga aku habis kat mana...masa bile nak telan power gel...

Pisang aku bawak 5 bijik memang byk membantu....

Simpan tenaga walaupun rasa boleh tekan atau tangkap org....

Byk minum air....minum sikit2 tapi buat byk kali.....

***nie pengalaman aku,tak ler kuat mana pun....tapi alhamdulillah im improvinv myself......

Sunday, July 11, 2010

Bt 18-Genting Perez-Kg Chennah-Jelebu

Hari jumaat Che Din tepon tanya nak kayuh hari ahad kemana...aku cakap nak kayuh ke kg chennah kat jelebu...aku ajak dia,katanya "awak pegilah jen,tapi jgn tekan sgt.balik menanti laluan yg sgt2 best..."

semalam aku dah henjut 90 km..80% flat road... Hari nie memang hilly aku rasa.sampai bt 18 kat hulu langat,kami sarapan dulu....dlm kete aku dah layan roti 2 buku,sulam dgn mineral water...nampak bihun goreng mcm sedap la pulak,so aku makan lagi...

Bt18-Genting Perez.....
Flat jer dari bt 18 sampai ke T junction...kiri pegi tekala,kami ambik kekakanan...kalau kekiri aku pernah layan dgn lan VR4 panjat bukit hantu,5 kali aku berhenti....climbing all the way lebih kurang 13km...sblm tuh dari bt 18 sampai T junction,lebih kurang 10 kilo...climbing ke perez lebih kurang mcm genting sempah jer...so tak der masalah sgt buat aku....




Sampai puncak, nampak signboard BN... So dah sampai 1st pit....aku org ke6 sampai....jumpa dgn satu lagi group,tapi depa turun balik... Depa tanya nak pegi mana????aku jawab nak pegi jelebu...pergh jawapan depa simple jer...."champion"....aku tak paham....this is my 1st time layan route nie....balik karang aku bleh cari apa champion tuh....




Genting Perez-Kg chennah
pergh layan turun bukit tak hingat memang sedap dan lazat berkrim...ada ckit2 jer rolling... Tapi tak berapa nak enjoy sebab aku pikir, mcm mana la balik nanti...kanena, memang terlentang la aku kat atas tar masa balik nanti....sampai simpang chennah,regroup balik,beskal mamu ada brake problem....



Roll dlm kg chennah, memang tak penat sgt,byk downhill ajer...aku ckp kat yan,takkan turun jerk...yan senyum...bergabung dgn brahim dari saujana,masing2 gabra sebab jalan makin kecik....line putih pun makin kabur...at last nampak foad,adi dgn brader pakai astana jc....kayuh lagi 5 km azab pun tiba....



Aku tenguk bukit tak habis2.... Nak menyumpah pun ader...aku tenguk mamu dah stuck tak bleh kayuh,mcm terhenti....cantik,blkg mamu kapten foad,klu mamu bukak klip,aku pun nak bukak jugak...memang tak putus2 bukit tuh.... Tapi masing2 degil dan keras kepala.taknak ngaku kalah...cerempet betul...hasrat nak bukak klip aku batalkan.....

Akhirnya jami sampai kat simpng nak kejelebu...so singgah utk minum dan makan2....

Jelebu-balik
Lepas mkn dlm 30 minit rolling balik... Tak berapa pacak sgt bukitnya.... Roll depan pusat serenti.....sampai jumpa balik simpang chennah, kami regroup balik.....then aku tekan....dapat potong zabo,brahim dan yg happy ckit dapat potong kapten foad.... Memang santak bukitnya...satu ketika aku no2 kat belakang adi,rasa macam boleh jer nak tangkp adi.tapi klu aku tekan jugak ada lg 17 kilometer nak climbing....aku
maintain...mula2 yan potong aku, pastuh brader astana,then arip menantu mie pa pulak potong....laluan memang mental macam haram zadih....bukit tak habis2.....aku mula congak....+- kali dan bahagi, ada lagi 3 kilometer nak mendaki...konpom bukit stiff giler....terpaksa jugak aku telan power gel...daripada aku terlentang sensorang kat atas jalan,baik aku telan dulu....




Last climbing ada 2 corner yg betul2 inzal....betis dah mula bergedik gedik....mintak doa,jgn la ngko krem kt sini.sikit jer lagi nak sampai....alhamdulilah aku org kelima sampai balik kat puncak genting perez....yg 4 orang badan sumer tak sebesar aku....kira aku
memang XL dikalangan depa.....



Lepak dalam 50 minit,kami turun...sampai la ke bt 18 balik...perjalanan dah tak berapa thrill....biasa ajer...flatt road....

Kesimpulan
patutla brader tuh cakap champion klu dapat balik...balik
memang champion jalan nya.....

Patutla che din suruh simpan tenaga...jgn duk tekan sgt,memang panjang yarabbi bukitnya....

Benchmark aku...my max limit...kayuhan paling azab sepanjang aku kayuh dari tahun lepas....

Minggu depan sampai d day, nak layan flat pulak.... Mau cari mileage jer...klu asyik layan bukit takut mati speep plak nanti....

Thursday, July 8, 2010

Latih Tubi

petang semalam buat strength...aku belasah 53-11 dari awal sampai habis kayuh....baru nak dapat rythm,tengah sedap mengayak,pancit la pulak....dapat buat 21 kilo ajer....hujan rintik2 plak ptg semalam...

terpaksa suruh wak dgn brie jalan dulu..tepon bini suruh ambik kat tenby school...tiub dgn pump aku tak bawak...nak menolak,ada lebih kurang 8 km..penat jugak tuh...

apapun buat training strengh semamalam memang teruk..bukan setakat penat,sakit sendi dan segala pelipat dekat kaki...maklumlah kaki org tak bersukan....dapat tekan sampai 43km/h ajer...pastuh tak bleh blah dah...itupun maintain tak sampai 5 minit pun...

risau laa...hari senayan masa kayuh kat kota damansara,karim main tembak2...dua kali tembak,,masih boleh ikut,kali ketiga dia tembak,memang aku surrender,rasa nak pecah jantung...air hingus dah meleleh kuar kat hidung,klu aku tekan jugak,mau kuar air hingus ikut lubang telinga gamaknya...

setengah org akan cakap,kayuh jer setakat mana yg mampu..tapi pada aku,klu tak paksa,tak kemana...kat takuk yg sama jugak ler....macam pagi tadi...tengah sedap buat ring dgn ijat dan adi,tetiba jer aku putus....kat bukit tak bleh maintain langsung....kuat lagi si ijat walaupun tak kayuh lama...rider pencen siut...aku nie,baru nak mula...tapi alhamdulillah...

nak buat sampai mana....??? senang jer aku jawab...Kat Mana Ada Kapten Foad,kat situ ada Jen....

Tuesday, July 6, 2010

Aim high Tackle low

Tinggal lagi 3 minggu utk century ride ipoh...preparation rasanya tak cukup lagi.. Klu ikutkan aku dah ada mileage.Tapi klu nak target masa masih tak cukup lagi.Target klu blh nak buat bwh 5jam,nampak mcm mustahil,tapi klu training cukup dan dgn strategi yg betul,rasanya tak mustahil....

Dgn perkiraan atas kertas,klu nak buat bwh 5 jam, average speed mesti >31km/h.penat jugak tuh...sekarang nie,average aku,baru 27km/h jer....jauh lagi tuh....masih lagi tak dapat rythm pada kayuhan aku...sebut pasal rythm,bukan saja nak belajar CW jer ada rythm.Dlm basokal pun ada rythm jugak....cuma rythm dlm kayuhan berdasarkan denyutan jantung...

Nak dapatkan gearing pada 70% dari kadar maksimum agak memenatkan...serba tak kena...guna 39/13(depan 39 blkg 13) amat memenatkan bg aku...kadar denyutan naik sampai 90%,klu guna 39/16,terasa macam kosong pulak sgt...aku masih tak jumpa gearing yg aku blh maintain heart rate dlm 70%.

Kenapa perlu maintain heart reart 70%????sebab ini adalah tahap optimum utk jantung bekerja...dan jantumg akan senan kembali pulih dlm keadaan rehat dlm masa singkat....cuba lakukan ini.bangun sahaja dari tidur,cuba ambil kadar denyutan jantung anda...jika ianya antara 40-50 seminit,maka anda seorang normal...kadar denyutan jantung utk ahli sukan mungkin rendah berbanding mereka yg jarang bersukan...

Kenali jantung anda.....

Thursday, July 1, 2010

UPSR...??????

amacam..???mula penilaian darjah 5...pas tuh tukar jadi KBSR...periksa pulak masa darjah 6...aku 1st batch kena UPSR....sekarang nak dimansuhkan pulak UPSR....ntah ler...pikir betul2 wahai menteri..jgn buat sesuatu tindakan sebab nak nampakkan yang menteri dah jalankan sesuatu tanggungjawab sebagai menteri pelajaran....sistem pendidikan memerlukan jangka masa yg panjang....klu dibuat sekarang,hasilnya,mungkin 10 atau 20 tahun akan dtg....saper yg rosak???anak2 kita jugak yg rosak...

sekarang pun dah nampak hancur dengan sistem pendidikan yg sedia ada...memang betul..yg bagus tetap akan bagus..tapi bagaimana pula yg diperingkat sederhana dan rendah???adakah akan terbela nasib mereka..??bagi ibu bapa yg mempunyai lebih wang mungkin mampu utk menghantar anak2 mereka mengikuti kelas tambahan....bagaimana dgn ibubapa yg berpendapatan sederhana..???mampukah mereka.....???

sistem pendidikan bukan suatu percubaan...diulang..ianya bukan bahan percubaan...anak2 ini nanti,suatu hari kelak,mereka yg akan memimpin negara,membawa halatuju negara...jika mereka rosak,maka rosaklah negara...hendakkah kita suatu hari nanti dipertanggungjawabkan oleh mereka kerana kesilapan yg telah kita lakukan....

Fikirkanlah akan implikasi...jangan membuat sesuatu tindakan atas kerana memegang portfolio tertentu dan ingin menampakkan suatu perubahan besar kerana nama ataupun sebagainya...kerana impaknya bukan sekarang,tapi nun jauh kehadapan....

Sunday, June 27, 2010

Belasungkawa:9W2KMT

Alfatihah buatmu sahabatku.Semoga engkau bersemadi dgn tenang dan bersama2 kita akan menghadapnya suata ketika nanti.
Segala tunjuk ajar dan ilmu yg dikongsi akan menjadi tunjuk ajae diri ini...

Berkesempatan mengenali kang mat ketika aku melakukan kelas RAE yg pertama yg diadakan ditempat beliau, dipusar kegiatan guru kg jawa.Kemudian berpeluang bersama dgn arwah ketika upacara korban lembu pada hari raya qurban tahun 2008.Arwah melakukan sendiri upacara penyembelihan tersebut.... Dan yg terakhir arwah dan saya membantu kerja kahwin anak sulong 9W2MDY pada tahun lepas.Arwah membuat kuih apam yg begitumenyelerakan...,

tapi apakan daya bila janji Allah itu mengatasi segala-galanya.tinggallah semuanya sebagai satu memori indah.... Kenangan manis yg akan sentiasa terpahat disanubari.... Terima kasih buat rakan amateur yg masih sudimengkhabarkan berita sedih ini buat diriku... Walaupun tak aktif didalam hobi amateur ini, namun rakan tetap rakan....

Wahai sahabatku semoga kita ditemukan kembali menghadapnya dalam keadaan yg baik2, dan gembira..... Tenanglah dirimu disana menanti waktu ditemukan semula


Ikhlas
9M2JEN
Kuala Kangsar

Tuesday, June 15, 2010

Lemau!!!!

dah 2 hari tak pegang basikal....badan didatangi sindrom lemau gamaknya....sabtu pegi ijok,ahad pun layan pegi ijok lagi.....hari ahad aku kena kitai kow kow dgn bebudak trithlon....rakan cina dari Ken aircond kelang...

depa nie semua layan ironman...aku just follow kapten foad...sabtu dah kayuh jauh...hari ahad melayan kapten foad pulak dgn geng KEN aircond dari klang...memang teruk kena kitai...kalau kapten Foad pun kena aku apakan lagi....

memang laju...dari setia alam ke ijok,siap masuk layan dragon back lebih kurang 45 minit....semput aku....sampai kat petronas ijok terpaksa suruh kawan aku ambik...tayar belakang dah koyak...aduhai...koyak tayar vittoria EVO corsa aku...duit lagik....

dah 2 hari tak pegang basikal...petang nie kena paksa jugak kayuh..tak laju pun tak per..janji kena kayuh....LEMAU!!!!!!!

Wednesday, June 9, 2010

Malakoff Charity Ride.day 2&3


dah habis....penat,sakit badan dan sebagainya...tapi kepuasan memang terpancar bg setiap rider yg menyertai event tersebut..

cuma yg paling menyeronokkan adalah pada hari kedua selepas feedzone keempat.....

pada hari kedua aku kena sound dengan seorang rider...dia sound aku...."hei PROTON,i tenguk u dari semalam duk potong org kiri kanan,u tak payah potong org duduk jer belakang rider lain".....

aku jawab teguran mamat tuh......gile ke apa...kalau org depan dah putuss,,takkan,aku nak biarkan ajer.....penat ooo kalau nak kejar nanti....kedua dia macam pelekehkan beskal aku.....mentang2 dia pakai pinarello,sesedap rasa jer dia kutuk beskal 1 malaysia aku...aku memang jenis humble..aku simpan aje ddalam hati....

pembalasan aku bermula selepas feeddzone 4....memang semua rider dah penat...nak menghabiskan baki 20km,jalan agak mendaki sedikit...tiba satu jalan,pendakian agak panjang....aku berada antara 20 kelompok dihadapan...aku kayuh macam biasa...tetiba aku tenguk,org depan aku makin perlahan,rentak kayuhan makin perlahan,aku potong...dipertenggahan aku tenguk mamat yg tegur aku,dah makin habis tenagga,dengan memek muka sseperti mencemuh aku potong mamat tuh kat bukit,dia memang tak boleh ikut,terus aku ikut peloton dihadapan....sampai puncak bukit hanya 6 rider berada diatas...yg lain semua dah putus....hati aku puas....memang puas...sebab orgg yg cemuh beskal aku,dah aku potong sayur...padan muka dia..

belok kanan,aku tenguk masih ada bukit yg aku kena tawan...dalam hati,aku nak kuar dari peloton depan,nak tunggu peloton belakang.Massa nie,tetiba jer kapten aku che din sound....."tahan jen,sikit jer laggi"...disebabkan ayat dari kapten aku tuh,,aku terus bertahan...dada dah rasa macam nak pecah,tapi aku harap dapat tahan sikit jer lagi...

rupanya,masa aku climbing,,che din ikut rapat belakang aku...masa aku tengah attack bukit tuh,che din dah siap sedia tukar gear....memang power kapten wa...bukan nak bodek atau apapun,sebab masa aku attack,tak dengar bunyi gear,nafas atau sebagainya...wa salute lu kapten....

sampai penamat,aku dapat no 5.itupun sebab takder sprint,kalau ada sprint,memang aku hancus punyer....

ini adalah antara kenangan manis utk aku....tak der niat pun nak membonggkak,banggga diri atau sebagainya...cuma jgn memandang orgg dengan sebelah mata.tak semestinya dgn beskal baguss,kayuh pun bagus....

byk lagi kenangan,tak mampu aku nak tulis....tapi meman berbaloi....

Friday, June 4, 2010

Malakoff Charity Ride-1st day

perjalanan yg memakan masa hampir 7 jam dari Kuala Lumpur...sampai di perkarangan Sutera Inn Kota Bharu lebih kurang jam 6 ptg....Selesai makan malam,keluar ke Pekan Kota Bharu membeli barangan keperluan.

Sharp,on time and very good time management from malakoff...tepat jam 8 pagi kami dilepaskan beramai dari perkarangan hotel sutera in....

KM0-KM58 1st feedzone.
Kayuhan memakan masa 2 jam dengan purata kelajuan 30km/h...tiada sebarang masalah berlaku dan semua rider enjoy dengan kayuhan...aku cuba duduk dipeloton hadapan bersama rakan media prima yg lain...seronok dan bersemangat dengan kehadiran jaguh lumba basikal negara yang tengah meningkat..Anuar Manan...satu nama besar dalam sukan lumba basikal...

Sampai di feed zone pertama,di kuala besut para rider dihidangkan dengan air kelapa muda serta air 100+ yg berlebih utk di minum utk semua rider...tiada yg lebih menyeronok apabila dapat bergambar dgn anuar manan....

KM58-KM108 2nd feedzone
Kayuhan agak memeritkan apabila matahari mula memancarkan cahayanya...kelajuan masih ditetapkan pada 30km/h....berlaku sedikit insiden pada KM88 apabila salah seorang rider pitam secara tiba2....berlaku perlanggaran anatara rider seramai 15 orang...alhamdulillah tiada kecederaan yg kritikal....

kami sampai di Feed zone kedua dihadapan masjid penarik lebih kurang jam 12.30tghari...selesai mengisi perut yang kelaparan,terus menunaikan solat jumaat di masjid penarik....selesai solat jumaat,kayuhan dimulakan pada jam 2.30 ptg...

KM108-KM148
laluan tepi pantai yg kami lalui semakin mencabar...dengan panas mentari yg membakar dan memeritkan kulit serta angin pantai yg menjadi rintangan kepada kelajuan,kayuhan tetap diteruskan...mental memang mental..aku cuba bertahan sehingga feed zone yg seterusnya....kayuhan melepasi jarak 100km sebenarnya byk menguji kekuatan mental.....

selepas menghampiri trafic light 1km menghampiri feedzone,anuar manan memulakan langkah sprintnya....kemudian diikuti dengan rider lain....kayuhan yg bertenaga dari rider2 lain...syabas....

KM148-Penamat
Saat genting utk semua rider...hanya semngat yg tinggal...kekuatan tenaga biarpun power gel berkilo-kilo ditelan takkan dapat membantu.....berlaku sekali lagi perlanggaran diKM 154...apabila semua rider berasak-asak utk berada dibarisan hadapan kononnya utk memulakan pecutan...salah seorang rakan media prima terlibat dengan insiden tersebut...walaubagaimanapun tiada sebarang kecederaan yang serius...

Penutup....
Alhamdulillah kayuhan dapat disempurnakan dengan jayanya...esok masih menanti 190km dari Kuala Terengganu ke Tanah merah utk ditamatkan...diharapkan agar tiada sebarang insiden buruk akan berlaku....moga2 kayuhan dapat ditamatkan...
Sekian

Sekian..
Live From Sumaii Inn Kuala Terengganu...