Wednesday, July 29, 2009

Roundup + Paraquat


sorang lagi dah kena racun...bukan aku yg racun,depa yg mai tanya dengan wa.....
Brand:Kona
Speed:27speed
Handlebar:Kona
Sterm:Kona
Suspension:Dart 2
Brake:Shimano disc
FD,RD,Shifter,Crankset:Shimano Deore 2010
Casette and Chain:Shimano
Sadle:fi"zi"k Gobi with back light
Seatpost:Kona
Hub:Novatec Seal Bearing
Meter:Cateye red facing
Damage:RM x700
Aku harap korang tak gantung besikal lepas 3 bulan...jgn berkayuh sebab kawan...berkayuh sebab kesihatan diri....aku tak racun korang,korang yg cari aku kata nak berkayuh....selamat berkayuh.....

Tuesday, July 28, 2009

Rabak lagi....


Didi:ummi...didi ingat nak beli barang ler...
ummi:barang apa lagi didi...???
Didi:barang basikal ler mii...
ummi:basikal lagi...apa pulak kali nie...??
Didi:rim didi yg depan dah crack ler ummi...
Ummi:hari tuh kata taknak upgrade dah...???
Didi:memang ler...tak sangka lak rim nie dah rosak..kalau elok,didi pakai punyer...
Ummi:ala alasan jer didi nie...hobi macam2..tapi sekejap jerk....nie dah habis duit banyak...takut nanti lepas 3 bulan basikal entah kemana...
Didi:InsyaAllah kali nie lain...
Ummi:apa yg lainnya...
Didi:hobi nie utk kesihatan...
Ummi:main badminton pun mcm tuh jugak dulu,alih2 raket dah habis dekat beribu,main 6 bulan jerk...main BEDminton ader ler....
Didi:main badminton kena ader partner,beskal nie,sensorang pun bleh jalan...
ummi:didi rasa apa yg didi dapat main besikal nie...
Didi:KESIHATAN.....
jawapan yg akhir tuh buat xyl diam...maklumlah,aku punyer financial planner memang xyl,bukan takut bini,tapi im not a good financial planner.so nak senang hidup,aku rela suruh bini jaga kewangan aku...
dah..tak mo upgrade dah....alhamdulillah pergi kedai beskal seksyen 25 shah alam,terserempak dengan pengayuh dari meru...bro zaki..kebetulan dia nak jual rim tuh kat tokey kedai,dia nak upgrade pakai seal bearing rim mavic...aku terus deal dengan bro zaki...gentle bro zaki nie...layan road bike jugak..alhamdulillah dapat jugak pakai rim shimano dari jepun...bro zaki cakap...kalau pakai rim nie,senang bleh dapat 45km/h...ish...tak sabar nak test petang nie.....maximum speed aku buat 43.4km/h...ish lambatnya nak tunggu petang....
apapun thanks to my beloved wife....saper tak sayang bini wei.....

Monday, July 27, 2009

Penatnya melayan....

Memang penat minggu nie....asyik berkayuh...

Rabu malam:berkayuh kat setia alam....melayan kawan aku yg baru beli beskal Giant Iguana tuh.....bawak pusing setia alam.Dapat dalam 17km.

Khamis malam:Berkayuh Dari Bukit Kiara(BK4) ikut jalan nak ke astro...masuk bukit jalil pastuh terus ke R&R awan besar.9W2SLR ada deal nak beli beskal....walaupun beskal 2nd hand zaman dinasour,tapi at least ada semangat nak berkayuh.Beskal brand Mongoose,meter cat eye,7 speed,helmet IronMaG + crestoni,rim mavic,dan banyak lagi.Brek sistem tioga.FD,RD dan Cranckset Shimano STX,memang klasik giler....Damage rm450 jerk....tak kisah ler..janji ader semangat nak berkayuh...

Jumaat malam:berkayuh dari umah azam ke MyTom kat area puchong,jalan masuk nak ke putra height...malangnya,beskal aku tayar meletup..tak tau ler boleh meletup pasal apa...mungkin agaknya aku letak beskal sehari suntuk dalam kete....panas...tayar meletup...ader kebarangkalian ker..?????tapi tak per...jadi escort pun ok....


Sabtu:pagi melepak kat umah..mulanya nak berkayuh dgn OCC,GTR dan VOL kat altantuya..tapi tak jadi...tayar pancit...kedai basikal bukak pukul 10 pagi...apalagi..balik umah layan tido...tengahari layan gulai lemak ikan merah...campur ikan selar masak sambal berlada...memang matching...makan tak ingat...tambah 2 pinggan...

petang xyl ajak pegi klang parade..kononnya nak cari sandal anak2 dan bapak,kat al-ikhsan klang parade....hampieh,harga melampau-lampau...sumer sandal harga rm90,kalau kali tiga dah rm 270...aku cakap kat xyl,tak worth it....sebab dgn angah dgn adik adah kecik lagi,kaki cepat jerk besar....tak adil plak kalau beli untuk along sorang jerk..mana bleh..along pakai yg branded,angah dengan adah pakai yg cap ayam...so decide utk beli buble gummers kat bata...

nyesal ajar along afif pakai sandal memahal...sebelum nie,dia pakai sandal nike ACG,beli kat bundle jerk..tapi tahan setahun setengah....bila bg pakai sandal buble gummers...terjengkut2 along..aku tanya kenapa,dia kata keras....aduh...bini aku senegeh kat aku...ajar lagi anak2 pakai barang branded...hehehehehe..branded pun tapi bundle jerk....

Sabtu malam:kayuhan di putra jaya....4 org jerk....kamalul,azam aku dgn deng...mula lewat..aku target nak kayuh 40km malam tuh,tapi kengkawan dah pancit...bukan apa..dah dtg jauh2,duit minyak,duit tol kalau setakat kayuh 20km,baik aku berkayuh kat setia alam...tapi tak per...aku melayan semangat kengkawan aku...coach suruh layan,sebab depa tengah semangat...bukit paling tinggi kat PICC...hehehehehe...aku senyum jerk....

park kete kat presint 9 kami berkayuh ke PICC....aku bukannya tau sgt route putra jaya nie...nasib baik ada 9W2JBI dan 9W2OKU,dgn motor dia sebgai penunjuk....aku ingat nak tawaf puncak PICC...pak guard dah bagi...tapi kengkawan dah pancit...tak per..pelan2 kayuh..tapi seronok..dari situ terus ker roundabout masjid..aper ke namanya..dataran putrajaya kut...lepak kat situ dalam 20 minit...ajak depa pusing pulau plak..anggaran dalam 13km lagi...depa tak mau dah...penat...herm..frust jugak..

dari dataran terus balik ke presint 9...melepak kat kedai mamak..sampai pukul 1 pagi....apapun hampeh kat Tuan haji kamalul...kayuhan punyer ler laju..kesian kat kengkawan yg lain....malam tuh,pasal nak mengejar kamalul,aku punyer maksimum speed sampai 44.3 km/h...tuan haji cecah sampai 47km/h...hampieh betul...lain kali,jgn dilayan Tuan haji...merapek jerk...org nak layan and enjoy ride,dia bg pressure kat kengkawan...Beb..20km boleh ler lu henjut laju2...wa tambah lagi 20 kilo,baru lu tau macam mana....


AHAD:pepagi xyl adah ajak pergi pasar pagi kat giant shah alam..hujan rintik2....kami decide utk pegi lakibini jerk...anak2 tinggal rumah....tujuan nak cari sandal along kat bundle....pergh dah ramai yg jual sandal crocs kat pasar pagi tuh...ader 3/4 kedai yg jual..tak tau ler original ke tak...mulanya nak beli along sandal tuh,tapi xyl tak minat....

sebelum tuh dah dapat sandal adidas along...condition ok lagi...7/10.Xyl aku dah berkenan..dulu dia yg tak bg beli brg bundle,sekarang dia pun dah pandai...barang brand nie tahan lama,dan sedap pakai..tapi nak beli yg baru,tahan air liur kejap....jadi belilah yg bundle....sebenarnya aku berkenan kat sandal Teva utk budak...cantik betul..memang lawa...tapi terlalu besar utk along...sebab terlalu besar kami suruh budak tuh tolong simpan sandal adidas tuh,nanti kita org datang balik....

pusing punya pusing nampak sandal nike utk aku...bundle jugak,tapi kedai lain...RM70 ringgit...condition ok lagik....7/10...aku berkenan..tapi pendamkan hati sebab,nak kumpul duit beli barang lain....aku cakap kat xyl,kalau ada jodoh dgn sandal nike tuh,kalau pusing balik nampak sandal tuh aku beli,kalau takde,makna nya tak dak jodoh...pusing beli tulang dan daging utk buat sup,kami jenjalan berdua..memang byk senang kalau takder harmonic nie,byk mender bleh tenguk....aku dan xyl duk cari kedai kakak,yang jual apron bundle....hehehehehe...apron pun cari yg bundle....????mesti pelik...sebenarnya apron tuh boleh sarung semua...ada tali yang bleh sarung satu badan..berbanding dengan apron kat sini,yg jual kat emporium,tali dia kecik jerk...malangnya kakak tuh dah tak berniaga...frust bini aku.bukan apa,mak mentua dan adik2 ipar aku duku suruh bini aku tolong belikan...tapi nak buat geyna..kakak tuh dah tak jual..depa berkenan,bila depa mai umah aku...hehehehehehehe..

biler pusing balik,aku tenguk sandal tuh dah ader org pegang dan terus beli...bini aku senyum jerk...hehehehehe...dia kata lain kali kalau berkenan terus beli...aku senyum jerk...tak perlah bukan rezeki aku dgn nike pagi nie....

dalam pukul 11.30 sampai umah....layan cuci beskal plak...nampak rim depan aku dah crack...brengset...duit lagi....camner nak bodek bini aku...duit memang dah habis nie...tinggal utk minyak kete jerk...makan pun,kena balik umah makan tengahari....argh....sakitnya kepala....

Petang kami melayan b'day party anak rakan kat KFC,meriah jugak...seronok biler ada games dan macam2 lagi.....by the way,nampak angah the matt damon lagi berani pada along the brad pitt...thanks to my freind aka my brother sebab sudi jemput kami....

nampaknya duit nak beli sandal CrocS kat 9W2MUC kena tangguh dulu,ikat perut nak beli rim basikal...rim dah crack.takut tengah berkayuh tetiba plak rim patah...argh...giler berkayuh,pakai sandal dah nak hancur pun tak per..janji dapat berkayuh....tu lah pasal,teringat kata bang long,sapa suruh pakai beskal buruk..betul laa...aku memang setuju,bila beskal dah buruk,macam2 nak kena buat...herm sabor lah...

Apapun terima kasih kat Puan Nazirah(bini aku ler) paham dengan keadaan aku...bg peluang utk melayan kengkawan yg tengah giler berkayuh...sebut jer nak berkayuh,tak muncung pun mulut,walaupun sampai umah pukul 4 pagi.nampaknya lesen utk berbasikal kena jaga betul2...takmo salah guna...sekali salah guna dan kantoi,memang gantung beskal la nampaknya...



Thursday, July 23, 2009

Giant Iguana Disc 2


Semalam sambil menunggu ada org buat kerja dirumah ada rakan tepon...member ham jugak....tetiba jer tanya pasal aku berbasikal....aku pun pelik....member aku nie kalau ada hobi beli terus high end punya gerenti...duk interview aku macam mana berkayuh...aku cakap ok jerk....hobi kayuhan nie tak perlu melibatkan kumpulan..rasa nak berkayuh,ambik beskal,henjut jerk...tapi kalau dapat berkayuh reramai,lagi seronok seh....


Tanya pendapat aku pasal beskal,dah tentu aku peminat GIANT,entah...aku sendiri tak tahu apasal minat betul dengan GIANT(sekrg corratec,hehehehehe)...janji dgn dia pukul 6.15 kat umah aku....sharp member aku merempit dgn SYM dia...masuk pekan kelang...jammed pulak..aku dah tepon tokey kedai,susuh tunggu...hari nie,ada org mau shopping punyer....


sampai kedai belek lebih kurang,member aku berkenan dgn softtrail....tak mo aku bagi yg tuh...letih kalau nak kayuh onroad nanti....beli hardtrail terus....mula2nya,budget dalam 1.5K jerk.....pegang raleigh yg macam GTR punyer....rege sama dgn GTR,tapi siong bg murah sikit lagi...sebab GTR dgn aku rajin mengulang kekedai tuh.....aku suruh siong bawak turun GIANT Iguana....sekali dia angkat,terus berkenan body yg tuh...cuma kaler tak berapa menonjol...Putih digabungkan dgn light blue...tak garang sgt...


kowtim harga lebih kurang,dapat baju,seluar,iron mag helemet,double stand,tayar onroad...blablabla...aku tak ingat...mula ler siong setting beskal....pergh tengah sibuk setting,aku suruh siong tukar FD SLX,sebab RD dah memang SLX....siong pasang....alang dah pasang SLX,aku racun bg dia pegang Crankset SLX...pergh ternganga kawan aku kejap...dia suruh siong bukak crankset asal Truvativ nak timbang katanya...hehehehehe...dalam hati aku,konpom kawan aku tukar.....timbang punyer timbang,beza 2 kali ganda ...hehehehe...tambah sikit,terus pasang...hehehehehehe....dah siap pasang,aku racun pulak...dah alang semua barang SLX,shifter pun mau SLX punyer.....hehehehehe...tambah lagi tukar shifter SLX....


wakakakakaka...aku punyer le suka....bukan sebab aku menjahanamkan poket kawan aku,tapi sebab beskal memang sedap...mula tuh takut jugak nak suruh dia beli beskal highend,bukan apa,takut 3 bulan kayuh,pastuh gantung basikal...tapi bila dia kata serius,aku cakap hentam sekali terus,tak payah nak upgrade giler2...


tapi kawan aku nie memang separuh giler...sumer nak beli...lampu,meter,pump,semua menatang gadget nak,pantang cakap brg apa....nasib baik siong takder crank XT,kalau tak memang gerenti dia sapu punyer....hehehehehe...nak wat macam mana...bujang beb...komitmen tak der lagik....claim milleage 1km rmseringgit...sebulan jerk ntah berapa....herm...tak bleh habaq...tu rezeki kawan aku...


masuk kete,terus ajak berkayuh...chee sing...tapi aku layan jerk...mulanya nak berkayuh dgn GTR kat puncak alam,tapi memandangkan dah pukul 11.30,kami berkayuh kat setia alam jerk....


aku bawak pusing setia alam,lebih kurang 15km....ok jerk...cuma naik bukit jerk tercungap sikit..maklum ler baru dapat beskal....mana bleh terus turun ilmu...bg sikit2...bukan sebab kedekut,tapi nak bagi dia feel dgn beskal tuh....biar dapat satu2,baru seronok...aku pun bukannya pandai sgt...tapi aku perasan semalam,15km of riding,tak minum air langsung(badan aku ler).lepak kedai seri melur,tak tercungap langsung...alhamdulillah...member aku mengamuk biler tenguk aku tinggalkan dia 3/4 tiang...tak ingat punyer hangin...hehehehe...masa tuh teringat aku kat OCC dgn apie tinggalkan aku....biasa ler beb,mula kayuhan macam tuh..ler...macam aku 2 bulan setengah yg lalu....


sabtu nie kami bercadang kayuh kat semenyih...tak jadi nak tawan altantuya punyer higway,kesian kat kawan aku nanti.....


Beskal

Brand:Giant

Model:Iguana Disc 2

Speed:27

Shifter:SLX

Brake:Avid Juicy Hydraulic

Crankset:SLX

FD & RD:SLX

Casette:XTR

Chain:KMC Gold

Rim:Alex

Damage:RMXXXX


Pada sahabat aku nie...jgn gantung beskal lepas 3 bulan...kalau hang gantung,aku rebus basikal tuh buat sup suruh hang makan...kalau hang takut bukit,pi main jet ski macam DMG,hangpa berdua bukak hobi baru utk rakan ham...wakakakakaka...
Jangan marah haa.....nanti kena jual....

Tuesday, July 21, 2009

Pangkor Dalam Kenangan

Sekadar Tatapan

PANGKOR ATTACK 09

18-19 Ogos 2009


Sunset dibukit tinjau....penat siut..basikal aku masuk gear reverse...ilmu pertama yg diturunkan disini....


kat sini aku duk cakap 7/8 kali..."aku lepas bukit nie wie".aku pun tak tau ada landasan kapal terbang kat pangkor...


nie aku pun tak ingat tengah mendaki kat mana...biasalah..baru blajaq main gear....
Gambar kat pantai...dah 1/3 pangkor ditawan..aku mintak mat motor tunda kat sini...matahari tak nampak..pangkor jerebu....


nie coach aka badang..lupa tanya berapa kali dia dah telan muntah....





tuh...merening perut aku...tapi kalau dulu,lagi besar,lapisan pun tebal..la nie tinggal sikit.dari kiri,9W2OCC,SWAL Zuren,9W2VZO,9M2JEN


Kat dalam feri...feri tuh macam kami yg punya..baru 5 org rakan ham..kalau bergabung dengan geng seri iskandar,aku tak tau la jadi macam mana...


kedai mamak kat jeti...kerat tengkuk punya kedai..geng botak duk sebelah kiri,geng macho duk sebelah kanan..tang nie depa pakat mohong aku...
Semoga berjumpa lagi....
Andai kata tersalah tutur bicara harap dimaafkan
Apa yg terkurang dan terlebih harap dihalalkan
Kita jumpa di......
Attack For The BOH
Simpang Pulai - Cameron Highland
46km of climbing

Monday, July 20, 2009

Pangkor Attack 4-The climaks of INZAL

herm..mungkin tajuk agak tak berapa elok sikit...carilah dalam kamus utk words for inzal...hhehehehehe...bukan apa....terlalu puas utk diri aku..aku sendiri tak percaya apayang aku dah buat.sampai ke pekan pangkor lebih kurang jam 4.45ptg...DMG hantar bini dia utk ke seaview resort....pakat punya pakat akhirnya kami bersetuju bermalam kat seaview...sebenarnya aku tak kisah pun..tidur kat masjid pun boleh...sebenarnya lagi senang kalau dapat tidur kat chalet 3 segi..tapi pikirkan DMG dgn family...kami kena consider....

lepak dalam bilik lebih kurang 1 jam...zuren ajak rendam kaki dalam kolam....pakai seluar basikal aku terus rendam kaki...DMG cam biasa ler...ngayat awek..manis betul mulut org tua nie...dia memang champ dalam hal nie...kalau aku depan xyl gurau cam tuh...memang tidur atas sofa utk 2 purnama....wakakakakaka...OCC sampai...konon tak pernah krem katanya...baru nak celup kaki dalam kolam,terus krem...berkayuh beratus kilo,tak krem,kena air terus menangkap....zuren tlg selamatkan...aku tak de kederat nak menolak kaki OCC yg pehanya sebesar batang pokok resak...

lepas berendam kolam berendam kat laut pulak....30 minit main air laut...zuren ajak tenguk sunset kat menara tinjau....aku pun masuk bilik bersiap...

aku:nak pakai helmet ker....
zuren:pakai ler...nanti org ingat beskal sewa pulak..
aku:aku pakai selipar jerlah...
zuren:pakai kasut ler...safety wei...
aku:oklah....

aku bersiap....memang plan nak gi menara tinjau...

Pasir bogak ke menara tinjau...
mula kayuhan biasa jerk...aku rileks...santai kata org....lepas lalu satu pekan.....mula mendaki...nie bukit pertama yg aku tenguk 2 kali ganda bukit tangki air kat setia alam...pergh...aku cakap kat VZO,konpom beskal aku tak lepas....mesti crank aku sangkut punya....konpom...beskal aku tak bleh shifting...sial...beskal aku ngundur masuk gear reverse...aku lompat turun....masa nie..coach turunkan ilmu yg pertama....how to play with you gear...beskal aku 8 speed jerk.....casette pun mata dah tumpul...RD skewer punyer le gedabak besar...tuh aku cakap..aku berkayuh dalam kedaifan dan tanpa teknik yg betul...

Coach ajar aku cara nak tukar gear...kalau besar kat depan...belakang cam ner...belakang plak nak main macam mana...memang jenis aku,kalau nak belajor,aku tanya semua...ikut jerk...tak malu aku ngaku memang aku tak pandai main gear...biar kita humble dalam nak menuntut ilmu...jgn pulak dapat sikit,kita plak melebih...hehehehehe...pergh lepas naik menara tinjau...tapi masih teknik yg tidak betulll...sampai kat puncak aku tercungap...memang mintak nyawa..kat dada dah terasa pedih...tapi ok lagik...dalam 2 minit bleh cool down...tapi senak nyer tuhan yg tahu...masa nie punyalah bebal isap rokok..rasa jam tu jugak nak berenti....

layan turun bukit palk...aku tenguk depa turun bukit semacam...laju nak mampus...aku..pergh..memang aku pengecut...takut siut....bantai ada lubang ke,biawak melintas ker..mengkaruk tengah projek kat jalan,tak ke naya....aku main brek jugak...tak sanggup aku berkulit biawak kalau cium tar nanti...biarlah aku pelan pun tak per....

Perjalanan ke air port pangkor-Teluk Dalam
jumpa satu pekan...berenti beli air....siut...zuren gelak kat aku..ingatkan nak berenti lama...habis teguk air depa jalan...bangkai betui....tak per ikut lagi....kali nie aku tenguk bukit yg lagi 3 kali ganda dari bukit menara tinjau...ya Allah azabnya....tapi dah pandai shifting gear...aku nampak bukit,aku rileks sikit kali nie....kali nie memang feel naik bukit...steady jerk...siap boleh sembang lagi...dah pandai main teknik ular....teknik kedua sebelum teknik yg terakhir....hehehehe...kali nie memang layan....seronok jer...nafas pun boleh kontrol...rileks..memang rileks...

sampai kat airport,punya ler aku seronok...aku asyik cakap"wei aku lepas panjat bukit nie"...7/8 kali aku duk ulang ayat tuh...serius beb..memang tingggi....memang tinggilah...tapi lepas..dan tak tercungap2....ambik gambar kat airport pangkor...ader mamat bg broucher pasal pizza..lepak 10minit kami teruskan kayuhan...

turun airport melalui satu lagi pantai...berenti kejap utk possing gambar..tapi jerebu ler..tak dapat nampak sunset...ade dua mamat tengah sembang atas motor..aku tanya zuren jauh lagi tak...dia kata dah habis 1/3 jalan di pulau pangkor nie...ok..aku tanya ader bukit lagi tak..???dia kata sikit jer bukitnya...sikit kurang atau sikit tambah...????dia kata sikit jerk...

aku jerit kat mamat 2 org tuh utk tunda aku balik...coach jerit kat depa,kalau nak tunda charge rm30...hampeh....aku sahut cabaran terus berkayuh...

The INZAL is coming....
lepas possing terus kayuh..melalui satu chalet,belok kanan,kami mendaki sikit...aku pun mendaki...main ular sikit..berkayuh tegak sikit...sampai satu tempat aku tenguk 10 meter kedepan jalan macam dah putus.....

jeng jeng jeng......
aku toleh kanan.........................YA ALLAH...!!!!!!!aku jerit....semua perkataan tak elok kuar dari mulut,.....VZO jerit"jangan TENGUK!!!!....kuat dia jerit kat aku...VZO suruh tenguk bawah....

nak tau macam mana pemandangan dia...kalau dari kuala kangsar..masa nak mendaki terowong menora kat highway,arah utara ke selatan,akan nampak bukit kat sebelah kanan...haa..macam tu lah pemandangan dia..tapi bukit dia memang tegak....masa separuh jalan...sebijik motor honda EX5 tak lepas masa nak daki,siap mati enjin kat tengah bukit tuh...siap berundur lagi motor tuh....

pergh...aku yg berkayuh nie apakan lagi....zuren dah gelak semacam...aku rasa memang dia nak gelak sambil berguling..tapi dia sabar..sial lu zuren...lepas nampak bukit sebelah kanan..aku ambik nafas..tarik dalam2...sedalam jurang laut kat filipina....kayuh biasa dulu...ok..tak sampai lima minit aku dah mula main ular...main ular pun tak lepas....coach bg semangat kat aku....masa nie kalau ikutkan memang aku nak melompat jerk...tapi aku push lagi...push dan terus push....main ular pun siap nak turun lagik...OCC dah kuar nafas khinzir...

aku dah mula kuar bunyi enjin boeing..memang azab...azab...masa nie aku mengucap 3 kali...allahhuakbar,ntah berapa kali kuar dari mulut aku....milo bar dan pisang yg aku makan..sumer rasa nak terkuar balik...ya allah...azabnya...aku telan balik muntah yg nak terkuar tuh..sib baik baru sampai kat kerongkong lagi..karang kalau muntah kena kutuk 2 keturunan setengah..tak sanggup siut.....punye ler seksa...nafas kuar ikut semua lubang yg ada kat badan,,,lubang hidung,mulut...lubang telinga....semua ada....punyer ler penat....

nampak satu lencongan kiri...aku minta coach berenti..memang tak lepas dah..kena ambik angin dulu...semua berenti...tapi salute kat coach..masa mendaki,siap suruh aku jgn bercakap...biar dia sorang jer cakap...pas tuh dia nganjing aku...siap bleh kayu laju2 kat sebelah aku...ya allah,apa jenis kederatl yg ader kat dalam badan dia...aku rasa coach pun byk telan muntah dulu..tuh sebab kuat macam badang...badang jer yg bleh telan muntah...wakakakakaka

takpun aku suspect coach pakai susuk kat kaki...hehehehe....kami stop kejap...aku tak bleh berenti tarik nafas..sebelum tuh aku dah tertunduk kat handle..OCC,zuren,coach duk ingat aku dah kena serangan jantung...hampieh betul korang....tapi memang aku tak bleh bercakap...dada rasa pedih tak ingat..macam kena hiris dgn sembilu daun buluh..suara memang tak bleh kuar..dekat 5 minit jugak aku bernafas tercungap2...kat sini coach ajar lagi teknik bernafas macam Jit Fat...hero kartun dulu2...pergh...bernafas kali nie byk melegakan aku....cepat jer cool down..tapi susah jugak nak praktik..maklum ler,tengah penat siut...

DMg sampai dengan motor dgn bini dan anak2...hampieh betul...masa tuh dah dekat maghrib...korang bayangkan senja2 kat tengah hutan...lepak dalam 30 minit panjat lagi...zurin kencing aku lagi..mungkin untuk bg moral support kat aku...panjat lagi...coach mula buat lawak"apasai aku jalan dah jadi lain,aku mai dulu takdak pun"...kanena...tengah nyawa kat lubang hidung dia bleh melawak...ceremper betui..aku senyap jerk..mulut katup..nak control nafas...

Yang nie lagi azab..aku ingat habis dah..ada satu lagi..memang tegak..siap kena patah kiri pulak...bukan sikit2 punyer korner...aku korner..masa nak mengayuh,beskal siap wikang lagi..ish...gabra nyer aku..terlentang ke belakang tak ke naya...akhirnya sampai jugak kat puncak..dah nampak lampu2 kat jeti...

masa nie depa dah cabut pi depan punya laju depa turun bukit...aku ngeri...tayar halus siut...700c...mana berani...lagipun,baru sgt berkayuh..depa nak kata apa,aku tak peduli dah...sayup jer aku nampak depa kat depan..masa nie adalah saat yg merugikan utk aku..sepatutnya,dah penat panjat bukit,inilah upahnya..layan turun bukit pulak..tapi aku tak berani ler...turun pelan2 jerk,sebab hari dah gelap...turun...naik.....turun...naik....

tapi sampai satu bukit tuh agak tinggi jugak...tengah sedap feel berkayuh..basikal aku wikang 3 kali...masa tuh aku dah mula takut..apa lagi aku lompat turun..takut sgt kalau terlentang kat belakang...menapak dalam 5/6 langkah dtg palk lori...hampieh...3 kali dia offer aku naik lori...allo..silap ler....aku takkan naik lori..kayuhan utk keliling pulau pangkor mesti dihabiskan...ingat lagi cakap ongah geng tepeng"...malu kalau tak pergi sekali jerk...tapi malu kalau naik lori,7 kali ganda"...fuh tak sanggup siut malu tujuh kali ganda...bior aku merangkak dan bertatih,nama nak naik lori tak akan sekali....hehehehehehe...

Alah bisa tegal biasa
Lepas tuh aku nampak semua bukit biasa jerk...dah tak rasa apa...hehehehehe..bukan maksud nak riak atau bangga diri..inilah tahap maksimum yg dah aku lalui,kalau sebelum nie,bukit tangko air tuh mengerikan,kali nie rasanya ...hehehehehehe...argh malas nak cakap,nanti riak pulak...hehehehehehe...simpan jerk...

aku ingat dekat nak sampai rupanya jauh gak lagi...depa tunggu aku kat depan...masa kayuh dalam gelap bertemankan cahaya lampu motor DMG,aku tercium bau org tumis bawang putih...siut...wangi betul.aku tenguk kiri kanan gelap jerk...mana pulak org tumis bawang putih dalam hutan gelap gelita nie....sial...kaki aku tetiba jer jadik ringan...tenguk bawah aku pecut tak ingat...

akhirnya
sampai jugak aku kat pekan pangkor....menjerit kat dalam pekan sensorang macam org hilang separuh akal...hehehehehe...seronok siut..dapat lepas kayuhan mengelilingi pulau pangkor..bg siapa yg dah samapai pangkor dan dah cuba pusing pulau tuh,boleh gambarkan apa yg aku cerita...saper yg tak nah sampai mungkin pening sikit nak imagine...

sampai kat pekan kami pi kedai sat...zuren beli air...aku senyum sensorang...OCC,zuren,coach tak abis puji...bukan pujian depa yg aku harapkan..depa tak puji pun tak aku tak kisah..tapi kepuasan yg ada kat dalam diri,susah nak aku gambarkan....tapi sebab depa jugak aku lepas pusing pulau..kalau depa tak buat macam tuh,memang tak pegi kut...tobat aku tak pegi..tapi percayalah...sekali dah lepas,rasanya mental dah ok kut...sebab dah ada tahap maksimum dalam diri aku...tapi mungkin ader lagi yg lebih maksimum,dan mungkin aku akan jumpa lagi....mana tahu...

masa tengah minum,VZO racun aku masuk offroad...aku tak mo argh...jatuh ler,terkehel ler...kotoq ler...kekekekekeke...sebenarnya aku tak der beskal..kalau nak masuk pun tunggu dapat beskal cam DMG,baru aku masuk.

Kesimpulan
rakan tepeng
Terima kasih utk rakan tepeng...VZO,DMG,OCC dan zurin.....kalau tak pasal korang memang tak tau nak cakap apa...terima kasih support aku..terima kasih kerana meledakkan kekuatan dalam badan aku...terima kasih segalanya..jasa hangpa sumer aku tak lupa...tapi aku sedih gak bila hang pa tipu aku..kira misi aku nie tak accomplish sebnarnya...tapi aku tau hangpa risaukan aku...insyaALLAH kalau panjang umur.Kita tawan puncak cameron highland....kita kayuh dari simpang pulai sampai puncak..kali nie takluk banjaran pulak...

Rakan Ham V32 Manjung
terima kasih sudi layan aku masa kat petronas...terima kasih tolong temankan masa kat jeti...sorry aku tak bleh ingat callsign hangpa..kepala weng masa tuh...ader rezeki kita jumpa lagi...mai sini tepon,ader rezeki kita jumpa....

Yang belanja
terima kasih utk yang belanja aku makan dan minum,walupun tak tau nama,walaupun tak kenal aku tetap nak ucap terima kasih..nie pengalaman paling berharga dalam hidup aku...aku kayuh sensorang,bila aku pikir balik,memang macam mustahil jerk...tapi alhamdulillah semua nya selamat

My Wife
terima kasih kat XYL,bg moral support dan kewangan..itu yg penting....terima kasih kerana paham dan vey2 upportive..tak tepon pun masa aku kat sana..mungkin ummi paham didi penat kat sana,duduk bersedekah dengan rakan2...hehehehehe..mungkin jugak tak mo bg aku hilang okus masa berkayuh..thanks my dear...

Utk along,angah dan adik adah....
Didi dah berkayuh dari sabak bernam ke manjung,sorang diri....masa umur 33 tahun..tak de apa yg pelik...always positive...cabar tahap kemampuan diri....ingat kalau buat baik dengan org,insyaAllah kebaikan tuh akan terbalas satu hari...jangan menyombong diri,jangan cakap menongkat langit,cakap kena selalu berhati2,jangan sakitkan hati org,bergurau biar bertempat,jangan bossy sgt nanti org menyampah,kalau tau banyak mender pun,diam jerk,jgn tunjuk seolah2 sumer mender kita tahu....paling penting......PROUD for what you ARE!!!!!!!!

hehehe..pada semua pembaca,tak der apa yg menarik pun..ini hanya catatan perjalanan diri aku,,,mungkin setengah org baca,tak rasa apa..tapi bg aku,inilah kepuasan sebenarnya....



Pangkor Attack 3-Journey To The West II

Rakan ham disekitar manjung
Merida 99,merida 97,Raleigh,Corratec & GT atas feri

Lepas pergi toilet aku terus baring kat kaki lima depan petronas....memang penat...dah tak peduli org lalu lalang pegi kaunter bayaran....ambik beg,aku letak kepala...lena dalam 20 minit.....sampai kat petronas lebih kurang pukul 11.50 pagi...masa aku tidur nasib baik orng tak campak duit syiling kat aku,mana punyer org mintak sedekah.....

dapat lena 20 minit aku segar,sms BDZ mintak no SBD dan tanya simplex...area manjung pakai V32...berbekalkan VX3 aku panggil rakan ham...TGA abg rosli menyahut....aku lepak...tak sampai 15 mint 3 rakan ham sampai...aku masih terbaring...duduk tepi kaki lima jerk....lantak la depa nak kata apa....alhamdulillah tak krem...alhamdulillah tak jadi apa2 yg tak elok...masa melepak baru terpikir,kalau tayar aku pancit kat laluan mental,apa ler solution aku....tapi aku tak pikir...mender tuh akan settle kalau kita hadapi.....

ramai siut member sampai...aku sendiri tak bleh nak ingat callsign..maaf pada rakan yg datang...kepala hotak tak bleh nak fokus apa yg dibualkan....terima kasih korang layan kami....lama melepak kat situ...aku beli air kotak teh krisantimum yg besar....makan pisang dan sebagainya...mamat dan minah yg keje kat situ senyum kat aku...tak der soalan bodoh yg kuar..tapi cashier kat dalam memang cun...nak mintak no tel,tak der nafsu time nie...memang penat...tuhan jer yg tahu....

masa nie ingat lagu damasutra..UMPAMA MIMPI DALAM MIMPI....memang betul...aku sendiri tak percaya my ability....thanks to MDY yg hadiahkan MERIDA kat aku..dan tak sia2 jugak aku upgrade MERIDA almost rm1K...

lama menunggu,dalam pukul 1.45ptg geng tepeng sampai...memang on schedule..time management memang cantik...tapi paling aku sakit hati bila DMG sampai....kalau bleh nak mencarut memang aku mencarut...punyer ler stim dengar corratec DMG...tajam,nyaring dan sebagainya....berat basikal tak usah cakap ler....tak sampai 10kg for MTB.....cerempet betul...ringannya ya ALLAH.....tuhan jer yg tahu....kenapa ler bapak aku tak kaya....kenapa ler bapak aku tak byk tanah kat pulau langkawi...kenapa ler bapak aku tak der rumah kat kg baru KL....kalau bapak aku byk rete kan best,memang aku gadai sikit mintak beli beskal...beskal DMG,lebih dari jari dua belah tangan,kena masuk jari kaki sikit...

apapun aku puji merida...aku puji diri aku...dalam keadaan basikal yg kedaifan,dalam keadaan kenaifan...aku sampai ke manjung....2/3 of my journey comes true...actually,beskal bg percentage yg byk jugak pada kayuhan...tapi yg paling penting diri sendiri..mental....psikologi...fokus dan sebagainya...aku tak berkayuh sebab kawan...aku tak kayuh sebab terpaksa...aku berkayuh sebab to chellenge myself...ability aku...kalau c/w aku buat sebulan setengah...dalam masa dua bulan setengah aku berkecimpung dalam dunia beskal,aku kayuh sampai ke manjung.....lagi satu..aku ingat pesan VZO,kalau berkayuh,kena enjoy,mental tak bleh pikir mender2 lain..kena fokus....

paling seronok jumpa kawan sekelab lama...SWAL lagi...sihalel...jodoh temukan kami...jumpa kat forum jek..tak nah jumpa bertentang mata....best nyer....

bergambar lebih kurang kami nak mulakan kayuhan ke lumut....sebelum tuh VZO,belek merida aku...aku pun belek merida dia....99 merida jumpa 97 merida....oldskool....TGA,ikut kami berkayuh sampai lumut...dekat jerk...lebih kurang dalam 9km lagik....

sebenarnya masa nie aku gabra...takut kena tinggal dgn geng tepeng...depa nie hardcore...jamboree,dah berapa kali depa masuk....offroad...???mintak maap..aku takut pacat....ALASAN...kekekekeke...mana tau depa pedajai aku tinggal kat belakang,memang kena gelak dengan depa....1st time berkayuh dengan depa,memang enjoy...bestnya...kalau ader rakan dari seri iskandar kan best...SBD ke....DFA ker...tapi apa nak buat...semua ada tugasan...tak per...lepas nie ader lagi...

cam biasa..kayuhan melalui pekan manjung yg agak sibuk terus ke lumut....leader TGA...sweeper OCC...tak bleh panggil sweeper..kena panggil Broom lagi bagus....aku kat tengah....aku peratikan VZO punya cara kayuhan....masa tuh,terpikir lagi,kat mana ability VZO,yg dianggap coach kat tepeng...aku perati jek dulu...hehehehehehehehe...DMG biasa la..kalau tak bertekak dengan OCC,mungkin depa nie kena meghoyan...tak pun mungkin 3 kali jumaat depa jalan...tapi mulut jer...hati depa aku rasa lain....

sampai pekan lumut cari tempat makan....menu aku,sardin dgn sayur togey+kuchai...memang nak makan banyak,tapi tak lalu...badan penat sgt....just lapik perut jerk....thanks to halel yg belanja makan...kalau aku tau dia belanja,aku ambik ikan potong jenahak masak lemak.....teh o ais laici 4 gelas....hehehehehehe

pegi jeti...lumut dah jauh berbeza...cantik jetinya...last aku pegi pangkor,tahun 2002 masa tak jadi nak kahwin...duit buat belanja kahwin,aku sponsor pakcik makcik buat bayar duit hotel dan sebagainya...memang lumut dah cantik....sham beli tiket feri...naik feri pukul 4ptg...org pelik tenguk kami...tapi tak seronok...geng tepeng ader jersey jamboree...aku pakai t-shirt putih jerk....tapi tak jadi masalah...aku puas...tak sepuas aku berada di pangkor....

Nantikan Pangkor Atack 4-The climaks of INZAL....maap kalau tajuk tuh agak lucah sikit...bukan maksud aku buat mende pelik2 masa kat pulau...tapi satu kepuasan yg aku sendiri susah nak cakap...dan susah jugak nak tulis..tapi aku cuba utk karang sebaik mungkin....kat sini sebenarnya kepuasan datang ke pangkor...kat sini jugak tercabarnya keupayaan aku....disini jugak satu tanda aras maksima bagi aku....tak tau ler..mungkin pada mereka yg dah lama,takder apa jalan disekitar pangkor...berbanding tempat lain...tapi bagi aku,syukur kehadrat ALLAH kerana aku mampu.......ish payah beb....

ok....mungkin Pangkor Attack 4 kuar lambat sikit....aku nak post motem balik diri aku....oklah...dah pukul 1 pagi....lepak kat umah 2 jam terus ke opis sebab nak update blog...

satu jer aku nak tulis...lantak ler org nak cakap apa...lantak ler DMG nak cakap apa...kalau nak marah pun marah ler...aku tak kisah.....tapi fikir-fikir kan....

Utk bang long utara aku DMG...lepas nie kalau jual gak basikal tuh...tak payah main hobi basikal lagik....tukar hobi lain....pergi beli jet ski lagi bagus...main kat laut dah tentu tak der bukit...bukit paling tinggi pun,5/6 meter jer kat laut,itupun,kalau ombak bergelora.Jangan jadi kufur nikmat....hidup tak selalu indah....sebenarnya,keupayaan mendaki bukan 100% terletak pada kemampuan basikal...ianya datang dalam diri...keluarkan yi dan yang yg ader dalam diri...insyaALLAH..jgn mudah putus asa.....

lagi satu..takder niat pun utk kecikkan hati sesaper..kalau ader yg terasa,mintak mahap bebanyak....this is to prove to myself..takder sebab org lain...utk aku...sekali lagi aku ulang...utk aku...utk aku......syukur....

sekian wasalam...

Regards
9M2JEN
proud to be me....!!!!!

Sunday, July 19, 2009

Pangkor Attack 2-Journey To The West I

Laluan mental.lurus,sayup mata memandang
Laluan mental:pandangan kiri

Laluan mental:pandangan sebelah kanan
Skrotum sakit:sebelum sampai lekir

Tempat nak berguling
(click kat read more utk full cerita...ader tertinggal)
Ummmi:kalau nak berkayuh,awal jer bangun...
Didi:Semangat le ummi..
Ummi:herm..kalau hari kerja,letak loceng geraja sebelah telinga pun belum tentu bangun
Didi:hehehehehe..ummi...duit mi....??
Ummi:ek ala..dia yg kayuh..duit mintak umi plak..
Didi:gaji minggu depan ler....Kat sini belah atas

itulah xyl aku...duit tak berapa nak ada siut...gaji minggu depan...dah lah baru tukar cranck...tetiba nak ke pangkor plak...tapi atas memberi galakan dan sokongan...dia bagi...hehehehe...cuppp...meleket air liur aku kat dahi bini aku...adus..masam sikit,peluh,sebab aircond tutup...sip baik ada bau shampoo pantene ada lagi...wakakakakaka

start enjin kete,terus bertolak ke sabak bernam....plan nak parking kete kat sabak bernam...apa????korang tanya kenapa tak mula dari rumah..???kepala hotak korang berjambul....dekat 160km tuh...bernanah punggung aku nanti...nanti skrotum masuk kedalam,aku jugak yg tanggung...bawak kete slow jerk...dalam 149km sejam...hehehehe...nak cepat sampai sabak..pepagi buta nie..lori byk...yg penting..no speed trap....

Sabak Bernam-Simpang 4 Hutan Melintang-Jambatan ke Setiawan
(29km)

nie target aku utk hentian yg pertama....aku mula kayuh,tepat jam 7 pagi....pergh...sejuk...peluh tak dan nak kuar....laluan sabak ke jambatan kat sabak bernam tuh...agak sempit..bahu jalan tak ader...salute to lorry driver yg tak potong aku...hampieh kat kete yg duk hon....tak respect langsung..kalo kat UK...dia org respect kat pemandu besikal...wakakakaka...

lepas sabak melalui satu kawasan yg ada 2 tower communication...aper ke nama kg tuh...laluan dah mula lapang....bahu jalan besar....aku relaks lagi...sejuk....dengan cuaca pagi....sampai kat kilang unitata...ada satu motor,slow kat tepi aku...wa dah start gabra...siut..nak pow gua ker nie..???tapi badan cekiding jer...sorang plak tuh..kalau apa2 pun aku rasa bleh makan lagi...kalau 2 org pikir 2/3 kali...kalau bertiga...aku tak pikir pun...dia bawak slow sebeleh beskal aku...

indian guy plak tuh...tapi aku pikir positif jer...dia tanya aku..
india:mana mau pegi bang??
aku:pangkor...(takleh ckp byk,nak simpan kederat)
India:jauh bang...pegang saya punya motor...saya tarik...
aku:thanks bro...ok lagi...(baru 15km jerk...hehehe)
India:ok bang,lagi 9km,abg sampai simpang 4...
aku:thanks maca...

pergh....9km lagik....ok...hari masih pagi...baru jam 7.35 pagi...kayuh lagik....ish dah besar siut jalan nie...tak salah aku..jalan kat sini dulu ada benteng kat kiri kanan jalan...jalan dalam pembinaan..sekarang dah dua lane,utk kiri dan kanan...lama nyer aku tak lalu jalan nie....

lepas kayuhan 5km aku dah nampak rumah kat kiri dan kanan jalan...average speed dalam 20km/h jerk....maintain...kalau ikutkan coach,jalan jauh nie maintain 16/17 pun dah ok....tepat jam 8 pagi..aku sampai kat traffic light simpang 4...byk dah kete...tenguk milleage,lebih kurang +-20km...ok la tuh..menepati target...sejam bleh buat 20km....

Nampak petronas lepas lampu tukar ganti...aku berenti kejap..nak terkencing...seluar rasa basah...ish..takkan aku terkencing dalam suar kut....???herm..tak mungkin....mungkin peluh gamaknya...badan tak berpeluh,tapi kat celah tuh pulak yg berpeluh,agak sebab tepat tu terkepit dan panas...kat badan tak peluh,sebab kena angin pagi....hehehehe...

pit 10 minit jer..jgn lebih..takut cram...wa teguk coke...ish..macam nak teguk lagi nie...lama tak layan coke nie...tapi biler pikir takut kena potong kaki...aku simpan balik botol...pergh...lupa lak..bekalan yg aku bawak...dah terasa menyiksakan...pisang tuh berat siut..bahu dah mula rasa sakit...takpe..energy tuh....

terus kayuh..dari situ ke jambatan lebih kurang 9km kata WIP...aku kayuh..tapi tak syok berkayuh kat sini...jalan uneven...tak rata..menggurutu...dah lah pakai tayar halus...letih siut....laluan nie kete byk...aku tawakkal...harap org nampak aku...siut badan besar nie kalau tak nampak jugak aku tak tau ler...apa,batang kelap kecik...??kecik jika nak bandingkan beskal aku yg besar lidi kelapa....wakakakaka..kalau ada org hentam gak,itu dah nama takdir...tak terpikir pun pasal bukan2...kalau nak mati..dah sampai ajal...duduk dalam kotak pun tuhan bleh cabut nyawa beb....

samapi kat area jambatan lebih kurang pukul 8.25 pagi...ish aku gabra lagik...mana pulak hentian kat area nie..aku rasa ada dulu.....rupanya lepas aku corner baru nampak kedai...nak masuk kedai yg mula2,macam tak best...aku pegi kat area rnR...ramai gak yg berenti makan ader satu bas cikgu buat rombongan bawak anak2 murid..sekolah mana aku tak peduli...letak beskal tepi peti ais..terus aku duduk....
kat situ ada cikgu pompuan yg lebih kurang 35++...nak ngorat...???peghi dah...bini org ni aku rasa...aku order nasik lemak dgn milo ais...sebelum tuh,aku makan bekalan yg pertama....memang lembik...bukan tujuan nak melepak ngan awek,tapi dah rasa malas nak jalan jejauh...cari kerusi yg paling dekat....
cikgu:dari mana dik??
aku:sabak bernam...(dia panggil aku adik...)
cikgu:sorang jerk...??
aku:ader nampak org lain ker dengan saya...??
cikgu:ohh...rehat ler...penat tuh...

bukan aku nyombong...tapi penat siut..plz dont ask me stupid question..memang kena sekolah dgn aku...lepas 10 minit dia tanya aku balik....kali nie aku jawab dengan sopan sebab dah bleh bernafas....aku makan...biasa jer nasi lemak...tapi yg menyelerakan milo ais...3 kali sedut,setle air aku...

pegi kaunter..aku nak bayar...elok aku kuar duit,makcik tuh kata,kakak yg duduk satu meja,dgn aku dah bayarkan...cerempet...malu siut...adus malu nyer aku....aku tenguk ader bas lagik....cikgu tuh tengah tunggu kat pintu tengah tunggu student...terus aku jumpa...

aku:terima kasih kak,belanja makan tadi...saya penat tadi..tuh yg kuar jawapan kurang sikit...
cikgu:tak per...pegi mana..???
aku:pangkor..
cikgu:ler...kenapa tak naik kete jer...

aku terus blah sambil senyum...ada jugak yg kena penampor arab pagi2 nie...kasi moral down jerk.....terus kayuh panjat jambatan...ikut laluan sikal...hampeh...jalan byk tar kecik2 yg tertanggal....argh seksanya....

Jambatan-lekir-Simpang Manjung
(60km)

aku kayuh...hampeh..perut plak tak sedap...aku kayuh lebih kurang +- 10km gamaknya,aku nampak stesen BHP...berenti berak....pedih perut...berkayuh sambil tahan berak...dah ler terhentak2..tak larat nak kemut...mulut terkumat kamit aku sebut...kepala..pungung...kepala...punggung...kepala..pungung...kononnya dapat naik keatas balik...tapi kira menjadi jugak ler taktik tuh...dapat jugak wa tahan berak...patutnya aku berak jer tepi jalan tadi...botol air ada...tak pun istinjak...byak daun sawit aku bleh sental...apsal la aku tak pikir...

lepas berak,baru lege...selesa....aku increase speed...sampai 30km/h...apasal ntah...tetiba mood kayuh datang....laluan tak byk kete,jalan pun besar...sedap..memang sedap...time nie..aku tunduk,tenguk bawah...cocentrate kat speed...pergh...cecah sampai 32km/h...maintai lebih kurang 15 minit jugak..then drop sikit2...argh..buat apa kayuh laju2..pikir aku...perjalanan aku jauh lagik...baik simpan tenaga...

elok aku slow...nampak sebelah kiri,restoran mastan ghani...ler ...biler plak ader restoran ni kat sini...setahu aku kat teluk intan jerk...bukan apa...mastan ghani antara restoran kat teluk intan yg mee rebus dgn rojak yg sedap...paling best dia punyer sirap...letak ais kepal..pastuh bubuh air sikit...pergh lazat..kalau ke teluk intan aku layan mee kuah rojak...sedap siut...tak salah aku ada 4 mender sedap kat teluk intan...mastan ghani,ghulam rasul,nasi lambai(tepi sungai) dgn popia basah...memang special seh....

nak berenti ke tak..????layan rojak pun ok gak nie...herm...karang kalau nak berak lagi macam mana...????herm..sebab pikir takut nak istinjak...aku simpan selera aku..terus kayuh....sampai ler laluan mental...

memang laluan mental siut....jalan aku nampak lurus jerk...tak der mendaki...sayup jer aku tenguk...sebelah kanan bendang...sebelah kiri pun bendang...kosong...tak der apa2....masa tuh pukul 9.10 pagi....ya Allah...dlm kepala otak mula pikir..apa ler keje giler yg aku buat nie...pinggang dah mula sakit...aku mula hilang fokus....siut...nampak satu signboard kat pokok...:AIR PENAWAR,Sila TELEFON xxxxxxxx:...mak oit...ini pun ada org tampal....pelik...

nampak sign board aku berenti....pergh...stop jap...aku hilang fokus...pinggang dah rasa menyucuk...snap gambar signboard dengan bendang...take about 10 minit too focus....aku satart kayuh balik...tunduk bawah tenguk tayar dgn jalan...aku tenguk depan 3 kali kala...bukan sekali sekala...takut moral down balik...sakit kat pinggang aku tak pikir langsung...masa tuh,aku mula pikir pasal buat bilik afif...

sebenarnya..hari ahad ada org dtg cat umah...upah budak indon...buat kaler apple green..wadrobe buat bini aku pilih kaler...ntah betul ker tak kaler tuh aku hentam jerk...decorate sendiri jerk...kalau ader duit memang aku panggil eric leong jerk...budget ciput..itupun 70% bini aku cover,30% aku cover...wakakakakaka...dia yg teringin sgt...lepas aku fokus pasal afif,sakit kat pinggang dah ok sikit...betul laa....kalau asyik pikir kat satu mender,memang bertambah sakit...

elok aku angkat kepala,kat tepi aku,ada bunyi pelik...hampeh..beruk!!!byk pulak tuh..betul kat tepi aku...kalau melompat beruk tuh kat beskal aku,tak ke naya...mana tak nyer...takut beruk tuh nampak pisang....apa lagi.....wa cabut....tenaga tak der pun aku hentam kayuh sampai 27km/h...beruk punyer pasal...maintain dalam 5 minit jerk...pelik...walhal tadi dah takder kederat..beruk punyer pasal,tetiba bleh pecut.....terima kasih kat kawanan beruk tadi...

toleh sebelah kanan,nampak ader gerai makan...argh singgah ler....meter dah tambah lagi 19km....letak beskal...aku minum..pakcik tenguk aku pelik....pakcik tuh tanya aku nak kemana...aku jawab nak ke pangkor...dia tanya berapa orang....tapi kali nie aku jawab sopan santun...walaupun letih,maintain...apasal lak nak kurang ajar....dia tanya elok2....pakcik tuh duduk dgn kawan2 dia...topik dia org sembang tukar...dari sembang pasal Man United lawan malaysia,terus sembang pasal beskal...

wakakakakaka....sibuk dia org interview...aku jawab satu2...milo ais dah 2 gelas...air masak 1 gelas...pisang bekalan aku makan....malas nak makan mender lain....betul mujarab pisang nie...recover energy cepat..but beware,kalau makan byk,dan kalori yg ader tak digest betul,it can make danger.....aku belasah jerk..pisang tuh dah lebam...mlm tadi ok jerk...mungkin panas gamaknyer.....

pit lebih kurang setengah jam...aku ambik botol,isi air masak yg aku order tadi...tak cukup segelas..nak mintak lagik..rasa malu...tokey kedai datang bawak jug...dia ambik botol terus isikan...alhamdulillah...buat baik punya hal....aku nak kuar duit,ader pakcik kata nak tolong bayar...free lagik....agaknyer depa pikir aku lari dari rumah aper..merajuk dengan bini...wakakakakaka.....

terus kayuh...aku tanya kat pakcik tuh..lekir jauh lagi ker...dia kata dekat jerk...tak sampai 10 km....argh...lege....aku memang target nak berenti kat lekir,nak singgah umah kawan lama aku...kawan masa aku sekolah kat izzuddin dulu....terus kayuh..maintain speed dalam 17km/h...slow jerk...pelan2....ish jauh jugak nie....

tenguk meter dah almost 7 km...tapi tak nampk rumah lagik...lalu laluan kebun sawit...panjang jugak...pastuh lalu laluan kebuh pisang plak aku nampak sign board kg koyan tak salah aku...betul ker idak,aku tak tau,sebab tak sempat nak buat catatan..nie main ingat apa yg ader dalam kepala hotak.....tetiba,bawah skrotum rasa pedih...adus,satu pulak masalah datang...ish...cabaran betul....nampak satu sign board aku berenti....

setiawan 25km...alamak jauh lagi nie.....snap gambar....dalam 10 minit aku blah....bahaya berenti tepi jalan..kena sondol dek lori....menjanda pulak bini aku....hutang byk lagi tak bayor..tergantung roh aku nanti....hish...macam2 kepala otak pikir....lepas laluan kebun pisang aku nampak rumah....nampak geng JUPEM tengah sukat jalan...ader brader sempat senyum kat aku...sama ada dia senyum respect kat aku,atau dia senyum kata aku bodoh,aku tak tau....lantak jer lah...always positif....aku senyum dalam masam peluh aku....ubat ketiak yang aku pakai dah takde bau...patutnya,aku sapu ubat gegat jer kat ketiak tadi.....tak pun letak ubat kuning yg org selalu letak kat lubang toilet tuh....masam siut...memang ser kata org penang....hehehehehehe..

terus kan kayuhan aku nampak,ader org berniaga kat tepi jalan...orr...ader pasar siang rupanya..tercium pulak bau ayam percik..tetiba jerk jadi lapor...tetiba jerk perut jadi pedih...argh...rasanya dah cam kawasan nie....dah dekat nie..pikir aku..kayuh lagi...dah tak cam rumah wan yg mana satu...setahu aku,ada poko kemboja depan rumah dia...harap pokok tuh ader lagi...tak mati dan kena potong....

tetiba nampak pokok kemboja...aku berenti..tapi pelik...bila pulak ader kilang sarung tangan depan umah wan nie...dulu aku dtg masa tahun 92 mana ader kilang lagi....aku panggil dan bagi salam tak der org menyahut....ada dekat 10 kali aku panggil..masih takder org menyahut....aku bukan apa...pernah lepak umah wan sampai seminggu....kawan baik masa sekolah ader 2 org...wan dgn sayo...sayo dah tak der kat m'sia,ikut bini dia sambung PhD kat UK...masa lepak umah dia,mak dia bagi makan sedap2...hehehehehe...jenis aku,kalau org bagi aku makan nasi kat umah aku mesti ingat org tuh....bukan apa....org bg rezeki kat kita beb...

pegi umah sebelah aku tanya jiran kat sebelah...betul ker rumah shaari..nama bapak wan..pakcik tuh kata betul...bapak wan pergi pasar...cari barang...aiseyman...takder rezeki nak jumpa...frust betul...sedih aku...memang frust...bukan jodoh aku gamaknya...aku tanya pasal wan...rupanya dah kahwin kawan aku nie...dgn org kelantan...almost 2 tahun.....adus...rindunya aku kat kengkawan sekolah...fly pegi taman cempaka ramai2....cari nasik...

takperlah..aku teruskan kayuhan...berkayuh dalam 4 km,aku namapk stetsen minyak mobil...nak singgah jap...lepas tuh nampak makcik berniaga air mata kucing kat tepi jalan...aku singgah jap...layan air mata kucing dgn honeydew....rilek,sembang2 dgn makcik tuh..kena interview lagik....lama gak melepak kat situ....

aku tanya simpang nak ke manjung jauh lagi ker..???dia kata dekat jerk,dalam 9 km...ok...makna kata aku semakin hampir....sembang lagik...elok kuar duit nak bayar...makcik tuh kata dia sedekah kat aku...free lagik...apasal murah sgt rezeki aku hari nie gamaknya..mungkin dia ingat aku tak der duit nak beli tiket bas ke lumut katanya....apapun..aku balas dengan senyuman...anak dia yg tolong jaga kat tepi tuh,aku pesan supaya belajor elok2....

Ngorat???giler baru form 4 ler...science steram...masa melepak,aku nasihatkan mana yg mampu...aku ckp english kena kredit baru senang nak mintak IPTA....kalau pompuan konpom suka kimia dgn bio...fizik dgn add math mesti menyampah...aku nasihat kan dia macam mana nak tackle paper addmath dgn fizik...agaknya sebab kaunselor percuma makcik tuh belanja aku...hehehehe..kalau ikut aku punya rate,sejam 2 ratus jerk...hehehehe..tapi bukan macam tuh...agenda bumiputera,kalau anak bumi,mana yg mampu kita tolong..tapi biar tolong kalau betul layak...kalau tak layak...pergi jahanam...you deserve what you get....!!!!!

kayuhan yg seterusnya aku rileks...VZO tepon depa jauh lagik..bukan apa,kalau boleh aku nak sampai dulu...nak tido...nak cari tenaga balik....dalam 25minit kayuh,nampak dah tanda yg makcik tuh cakap utk sim pang ke manjung...tandanya ada org jual mempelam kat tepi jalan,macam kat sekinchan...yeha...aku nampak dah.....best nyer.....

belok kiri..nampak signboard..manjung 6km.....ish dekat dah...setakat 6km boleh kayuh pegang handle sebelah..mohong kalau aku cakap bleh kayuh pejam mata....apaer???ingat david copperfield ker....????aku berenti....teringat nak tepon geng tepen....malas tepon OCC,sebab dia sweeper,kalau tepon dia,lagi jauh da tinggal belakang....malas gak nak tepon DMG,sakit telinga dengar bunyi corratec yg kuar dari beskal dia....malas nak tepon coatch,takut dia tengah marah2 anak2 buah...

zurin angkat tepon depa ader lagi 25km nak sampai manjung...aku senyum sorang...rasa nak berguling atas tar pun ader...yezzaa...aku sampai dulu..bleh tido...lepak hisap rokok 2 btg...lepas merokok,aku capai beskal...mula dah...aku jalan macam ketam....pening rokok...siut....kena lepak lagi 5 minit...aku belasah pisang....

berkayuh jumpa mamat yg bertentangan arah dari aku..lambai tanagan....tak sedar kat belakang aku ader sebijik kancil yg dari mana escort aku...tak kenal pun....ader beskal atas bumbung...6km dia escort....samapai traffic ligth dia terus...aku ketuk cermin kete amoi,dalam civic model baru..tanya kat mana petronas manjung..dia kata ambik kanan....elok lampu hijau,aku cabut....elok kayuh...aku mula pikir...ntah2,ader 3/4 bijik petronas..tapi dah bagi tau petronas kat traffic light...elok aku pandang depan dah nampak petronas....alhamdulillah sampai jugak aku...

sampai petronas,parking beskal terus lepak kaki lima petronas tuh....aku bukak kasut dengan stocking pegi toilet...buang air...adus...pedihnya skrotum...tuhan jer yg tahu..tapi dalam hati puas.......
ok...nantikan Pangkor Attack 3-Journey To The west II
Pangkor Attack 4-The Climaks of INZAL


Pangkor Attack 1- Semangat NANDO

Ummi:sungguh ke nak berkayuh ke pangkor nie..???

Didi:Sungguh ler..apasal tak percaya ker..???

Ummi:Kata tak jadi..???

Didi:Tetiba member tepon kata jadi plak...kena pegi nie..kalau tak rugi...

Ummi:ok..tapi kena pilih ler...pegi hari keluarga ASTRA or berkayuh ke pangkor...

Didi:kalau nak dedua....???

Ummi:tido atas sofa 2 minggu...!#!#&*^*%$%#$##$$$%

Didi:Glurp.......................Kat sini belah atas

Herm...akhirnya aku decide untuk ke pangkor....rancangan utk ke pangkor,biler berjumpa dgn VZO dan Zurin masa outstation ke tepeng....adus..kena korban nie....akhirnya decide utk ke pangkor....aku sms VOL dgn GTR sekali,tapi depa tak dapat joint sebab ada program masing2..lagipun event nie mula tak jadi,lepas tuh last minute jadik...


Persiapan...

dapat tahu hari rabu..nak pegi hari sabtu...aku korban shopping brg umah dgn xyl di tesco..bior dia pegi sensorang...aku nak training...bukan apa takut semput siut...byk dugaan seblum nak pergi...tapi aku anggap sebagai satu cabaran...berkayuh kepangkor bukan sebab kena racun..bukan sebab malu kalau tak jadi...TAPI...sebab challenge myself...macam jugak masa aku ambik CW...chellenge myself....


malam sebelum bertolak ke pangkor sempat tenguk citer ALIVE lakonan hero citer Gattacca..ntah malam nia lak bleh lupa..mamat tuh bawak watak nando...berjaya merentasi banjaran andes tanpa menggunakan kelengkapan...dan berjaya menyelamat 14 nyawa yg terdampar hampir 60 hari diatas banjaran andes.sampai makan daging orang tuh...


atas semangat nando,aku tekad untuk ke pangkor..aku bgtau VZO,hujan batu sekali pun aku mesti sampai ke pangkor....aku suruh xyl beli pisang dgn milo bar..atas nasihat VZO,kena simpan mender tuh buat bekalan fast energy...dia suruh standby coke....APA...????COKE...????nak suruh diabetis melompat...VZO suruh minum seteguk jer kat every pit...itupun kalau dah lembik sgt....bukan apa...coke byk gula...so,gula dapat member tenaga yg cepat...


tapi tak salah aku...gula yg ada kat dalam coke tuh..adalah jenis gula sakarin,gula yg sukar utk diproses..herm...macam mana nie...kalau suruh xyl aku beli,gerenti bebel 4 hari 4 malam....so dia beli dua barang jerk...pisang dengan milo bar chocalate....


Merida rasanya semua dah ok...meter dah beli...sadle pun dah beli...2 barang tuh,genaplah RM1k aku buat merida...ces...memang tak sedar betull....tapi tak per...basikal zaman dinosaur pun tak per lah....itu jer yg mampu...nak dapat duit selepuk,memang payah....kat sini sambungannya

Wednesday, July 15, 2009

Afif - Juzu' Amma

Malam tadi sambil melepak kat depan tv dengan anak2,afif mintak aku semakkan surah al-fil....pergh terkejut jugak aku sekejap...biar betul anak aku sorang nie....aku pun dengar....boleh tahan jugak dia menghafal...walaupun afif menghafal tanpa tajwid yg betul,sekurangnya,sejuk jugak bila along dah mula menghafal.....

memang sistem pembelajaran sekarang dah jauh berubah..dari surah al-fatihah,an-nas,al-falaq al-ahad sampai ke surah al-fil aku test afif...memang kadang2 ada sebutan yg tak betul...aku heran semacam biler tenguk afif baca....xyl gelakkan aku...tu lah pasal..rajin sgt luangkan masa dgn anak2...hehehehehehe..padan muka guek...

memang sistem pembelajaran anak2 sekarang jauh berbeza dari yg dulu..kalau dulu pegi tadika asyik menyanyi dan mewarna,sekarang tadika dah ada lesson plan tersendiri...dahsyat betul ler...aku dulu masuk tadika islam jerk....nyanyi pun lagu sepohon kayu jerk...klu sekarang,macam2 nasyid depa tahu...nasyid lagu khatam quran pun dia dah tahu....tapi tak jugak ok ke tak...takut jugak program atau pembelajaran yg diisi memberatkan kepala anak2....

paling aku seronok biler afif baca surah al-fil...biler tang penutupnya...patutnya "faja'alahum ka'ashfin ma'kul"...tapi afif baca "faja'alahum ka'ashfin MA'BUL"....aku betulkan bacaan afif.dia kata betul la, apa yang dia baca....tapi aku kata salah....afif berkeras jugak kata dia betul...aku tanya balik kenapa dia stick dengan bacaan dia...afif jawab dia terdengar perkataan MA'BUL masa tenguk cerita hindustan kuch kuch hota hei......siut betui,dah masuk pengaruh hindustan dlm kepala anak aku...jadi aku ceritakan apa yg sebenarnya..bukak juzu' amma dan tunjuk pada afif...tapi tulah...afif sekadar menghafal...belum boleh lagi mengeja dan menulis jawi...

tak pe la long....belajar pelan2...hafal jer...at least kahwin nanti kalau jadi imam,tak der le asyik baca surah annas jer...dah ader byk yg along ingat...hujung tahun nie,didi sunatkan along.....tak sakit sunat tuh..org kata macam gigit semut...dah tak main balut2 macam org dulu..sekarang semua main laser...hehehehehe..tak sabar nak tunggu along afif bersunat...apa yg pasti upah bersunat dah tentu PSP...aduh...penin seeehh....Kat sini belah atas

kat sini sambungannya

My diabetis-kencing manis

Sebab ada permintaan kat s/box,aku cerita pengalaman aku menghidap diabetic dah hampir 5 tahun...

Simptom:
masa tuh xyl tengah dalam pantang anak pertama....duduk rumah mak mentua kat sauk....mak mentua aku,jadi heran bila aku selalu bukak peti ais cari air sejuk..setiap setengah jam sekali...aku minum 3 cawan air,tak sampai 5 minit lepas tuh,terus pergi toilet...pelik...punyalah kering tekak...rasa nak minum jerk...minum,kencing,aku minum pastuh kencing...itulah kerja aku masa kat umah mak mentua...

masa xyl dalam pantang kat kampung,aku akan balik KL malam isnin...selalunya lewat malam...bila drive waktu malam,mata jadi berair...nak tenguk nombor plate kete yang jaraknya lebih kurang 10 meter pun susah nak nampak....aku cuba utk fokus,tapi bila cuba utk fokus pada satu objek...kepala mula pening.sebab otak akan penat bila cuba fokus pada satu objek.balik shah alam,aku pegi fokus point utk buat spec....so buat spec yg biasa2 jerk....bila pakai memang ler nampak..tapi kepala pulak jadi pening..ish bertambah hairan jadinya...

sepanjang bini dalam pantang kat kg,aku melepak rumah bujang kat seksyen 6,komeng,pok jak,malau duduk kat situ lagi....komeng antara peminat fanatik siti nurhaliza,siut betul..buat malu budak engine jer...tak brutal langsung...kalau layan linkin park ker,kira ok ler jugak...sepanjang lepak kat umah bujang,biler balik kerja pukul 6 ptg,terus flat...lembik,tak bermaya langsung....aku boleh lena dari petang sampai ler pagi esok...tak bangun2...memang flat giler,tak der tenaga langsung...member2 bujang pun heran.....

Keputusan
sib baik,pok jak suruh aku ke klinik,check apa masalah....terus ke klinik dr rosli kat seksyen 18,aku ceritakan masalah...dia ambik sugar tester level..terus check darah....pergh!!!!memang giler babas...masa tuh,reading sugar dalam darah,27...milimol aku rasa....hehehehehehehe...konpom wa sekarang antara pengidap diabetis...dr rosli kata,nasib baik umur aku muda lagi...kalau dah tua gerenti collapse punya...bermulalah aku sebagai pengidap diabetis semejak berumur 28 tahun...

Kesan
Pertama:Senang jer kalau aku nak tau kencing manis aku tinggi...bila aku kerap bangun malam utk buang air....boleh katakan sejam sekali...jadi,bila selalu buang air...tidur jadi tak puas....

Kedua:Bila memandu mata mula kabur..tuh antara sign utk diri aku kalau diabetis level aku tinggi...mata jadi kabur...pandangan jadi berair...kepala mula pening,bila mata cuba utk fokus...

Ketiga:yang nie paling kritikal....kemaluan jadi gatal2...serius beb..memang tak selesa....giler punyer tak selesa....larat ker asyik nak menggaru jerk...masa nie boxer pun kena basuh dgn air panas,tak bleh campur dgn anak2..nanti semut bulih hurung...apasal????tak percaya...???hehehehehe...

Punca:
senang jerk....masa wa duduk dengan kakak wa...tahun 2002,masa tuh tak salah aku ada world cup..tiap2 malam aku belasah coke 1.5L tuh...serius beb....wa boleh telan coke tuh 3 kali teguk jer,konpom coke tuh habis...beli bukan botol...beli jenis dozen...satu dozen,4 hari dah clear...rasa gas coke tuh dah tak rasa apa dah...tapi ingat...wa bukan layan jenis layan coke dengan ubat batuk campur plak rokok gudang garam....tak sanggup beb...ada member wa,duk asyik layang ubat batuk dgn coke,sekarang dah pakai pampers,umur lebih kurang wa....mana taknya...punggung duk keluar air...usus dah rosak gamaknye....

Mencegah:
tak der maknanya...sekali kena diabetic.terus lekat beb...tak bleh hilang,cuma boleh kontrol jerk....macam2 bini aku buat..beli beras mahal,apa ke nama nyer pun dah tak ingat...hampieh,tak sedap langsung,beras nyer macam bau lipas jerk...mana taknya,beras tak der kanji...

minum misai kucing...ader tanam kat belakang rumah...ada dua pokok...mula2 memang semangat nak minum,,rebus simpam dalam peti sejuk....lepas dua bulan mula malas....tapi sekarang dah rajin balik...

ubat-ubatan;sekarang makan 2 jenis ubat...amaryl 2.0miligm dengan gluchopage 850gm.silap jugak...sepatutnya doktor tak terus bagi drug yg terus kuat...bg drug yg biasa2 dulu..tapi sebab aku pegi klinik penal,dr terus bagi ubat yg paling mahal,makna kata yg paling kuat...so pankreas slow akan hasilkan insulin utk badan....sekarang nie tak tau ler..pankreas aku bleh hasilkan insulin lagi ke tak...

paling merisaukan adalah buah pingang..tak sanggup siut,kalau buah pinggang jahanam...sekali pergi dialisis rm160..seminggu kena 4 kali...argh tak sanggup.....saanggup ker pergi jumpa NIP/TUCK citer kat dalam axn701 beli buah pinggang haram kat US,rege dalam USD200,000..mana nak gagau..ingat senang ker nak curi buah pinggang org....Dr kata kalau aku tak control sugar level aku..by age of 40,buah pinggang aku akan rosak...alamak....risau nyer....tapi sedar sekejap jer la...makanan memang semua jenis kena pantang beb...tapi aku pantang jumpa...semua sesah...sekarang jerk,yg mula risau...

Makanan pisang,pulut,cempedak antara mende yg paling takut nak makan....kalau dulu masa belum kena diabetic,semua benda bleh sapu..sekarang tenguk jer lah...tuhan dah tarik 2/3 nikmat makan dalam diri aku..hehehehe..padan muka...dulu tuhan bagi pinjam,tak sedar diri,sekarang bila tuhan tarik sikit,mula terliur...mana tahan beb..kalau org bleh makan durian sampai 3/4 bijik..nie bleh makan durian 3/4 ulas jerk....cukup sekadar merasa jerk....kalau hari raya,org makan lemang tak ingat sampai demam...kali nie makan sepotong jer lah....

Kesedaran dulu xyl selalu membebel..tapi aku buat tak peduli jerk....tapi yg menyedarkan,masa kenduri umah pak madi...ada sorang jiran pak madi nama abg din...kesian siut aku tenguk kaki dia...dah hitam..daging kaki macam mereput...jari kaki pulak sumer dah genting2...macam nak putus jerk...aku tenguk dengan mata kepala aku sendiri....sedihnya....menitik air mata aku...takut pun ader...mender nie biler tenguk depan mata,baru sedar...dengan umur aku yg belum cecah 35 lagi dah jadi macam nie...kalau panjang umur,hidup lagi 15 tahun,macam mana ler jadi nya...ya allah minta dijauhkan...

Kesimpulan
kalau setakat dengan berpantang memang tak,jadi kena bersukan jugak....dulu main badminton,dekat beribu habis duit beli raket dan barang lain..tapi main 6 bulan lepas tuh stop..sebab apa?sebab tak ada gu..takkan nak main badminton sorang..takkan nak main single..berapa set sgt boleh main...jogging...malas...banyak jalan dari berlari...so ambik keputusan utk berkayuh atas nasihat VOL...high appreciation utk abg long aku,yang kenalkan sukan basikal kat aku...berkayuh nie...sorang2 pun jadi...

alhamdulillah,setalah hampir dua bulan setengah berkayuh berat tinggal 85kg....kalau dulu 94 kg..dah turun sikit..tapi dr kata,fat tak burning lagi..tuh baru buang air jerk dalam badan...kalau dulu pinggang seluar 42 sekarang dah boleh pakai seluar saiz 38...kalau tak,bini jemur seluar kat ampaian macam jemur kain batik dia jerk,sama besar...wakakakakakaka...ketuk meja pun dah boleh lama sikit, macam OCC cakap...

Ok nie jer,pengalaman aku selama 5 tahun jadi penghidap diabetis...alhamdulilah xyl byk menyokong dalam nak mengawal sakit aku....pernah sekali bini aku beli B-young keluaran produk zhulian sampai rm700 lebih..tapi tak menjadi gak...malas nak commit...kepada yg menghidap diabetis..kenali penyakit anda..dan kenalilah ubatan anda.....

Tuesday, July 14, 2009

The 3rd Damage

cranckset yg lama....tenguk tuh,dah bercalar balar cranck tuh akibat dipaksa masuk kedalam BB yang bukan sepatutnya...
nie yang dipanggil hollow...boleh nampak tembus ke sebelah sana.....

crankset deore 2010 yang menjahanamkan poket wa...
nie juga hollow yang dipanggil pada cranckset yang baru...

Gambar cranck lama yang dipaksa masuk kedalam BB yg lama....betul beb...wa kayuh dalam keadaan keda'ifan....
proses petukaran cranckset yang baru...


Perancangan asal sebenarnya adalah utk menukar cranckset,RD dan FD Shimano Deore...oleh kerana seperti yang disebutkan,duit pun tak berapa nak ada sgt,terpaksa juga menukar cranck dahulu,pastuh baru boleh pikir barang lain...terpaksa gak tukar kerana ketika berkayuh,2 kali insiden cranck tercabut berlaku...sakit hati,sebab tengah seronok berkayuh,ada problem...bila problem,wa balik umah tido jer laa...tapi ada org cuba manipulate kan keadaan...no hal lah...org putih ckp,a picture can tell thousand words...sorry wa tak pandai nak bermadah pujangga dalam bahasa english...dan wa jugak bukan jenis org yg suka manipulate keadaan...

balik umah wa timbang crankset wa yg lama...lebih kurang 1.15 kg...boleh tahan jugak tuh...pastuh masa kat kedai tadi,wa timbang cranck yg baru,lebih kurang 850gm...herm byk jugak beza tuh...tapi jika nak dibandingkan crankset Deore XT,jauh lagi ringan beb...beza dalam 150gm...byk siut...tapi regenye pun lazat jugak,boleh beli tayar kete saiz 18" dua bijik tuh...!!!!!apapun wa tak bleh nak buat review lagi..sebab belum try sepenuhnya lagik...insyaAllah,sabtu nie wa akan berkayuh ke satu tempat yg mana tempat tersebut terpaksa wa rahsiakan atas sebab2 tertentu...habis kayuh nanti,wa buat review..
..

wa bukan apa beb...jenis tak suka susahkan org...wa nie bukan bagus sgt sebenarnya...biler berkayuh,selalu jer wa tinggal belakang...sebab wa punya target tak sama dgn org...lagipun kalau kayuh sensorang...boleh cengkelat.....nanti ada plak org kata,dah tukar cranck pun,kena tinggal kat belakang jugak!!!...jadi utk tak sakitkan hati dan menyusahkan kengkawan,wa ambik keputusan biarlah wa kayuh sensorang jer...layan romantis macam awie.

Apapun,pandangan wa pada kengkawan yg nak beli basikal,kumpul duit..terus beli basikal yg bagus...rega dalam 1.5K keatas...gerenti puas hati..jgn jadi macam wa,upgrade sikit2,ada kawan wa tembak wa dan cakap.."tulah saper suruh ambik beskal buruk!!!!"wa diam jer.....wa sedar,gaji wa berapa sen sgt....apapun beskal tuh ada sentimental value pada wa......kalau ikutkan,memang rugi upgrade sikit2 nie...tapi wa ada reason sendiri beb..byk komitmen lain yg kena buat....bukan senang wa nak kumpul duit sampai 1.5K,bulih bayar duit rumah wa sebulan tuh...nanti bini wa cakap,abg tido kat basikal,makan sepit udang basikal,tidur peluk rim mavic abg,nak gosok baju,lapikan sadle basikal,nak minum,pegi tadah kat botol air basikal...apa wa nak cakap plak nanti...

sekali lagi wa nak ucapkan terima kasih wa pada bini wa yang paham dengan wa,sekarang dah mula bagi positif action...takde perli2 dah macam masa wa main badminton dulu.Wa lak harap,apa yang wa lakukan akan terus berkekalan utk dapatkan BMI yg normal...jauh lagi siut,nak dapatkan berat badan ideal....ader lgi 6 kg tuh....bukan apa,wa takut sangat wa punyer diabetis nie tak bleh control,macam rakan kat umah MDY...ngeri siut..

Thursday, July 9, 2009

Indahnya CW

Senario 1

Semalam berpeluang menyaksikan satu tayangan filem astro disaluran 413.Satu cerita mengenai pembunuhan yang disiarkan secara online.Pembunuh misteri tersebut akan membunuh mangsa dengan berdasarkan jumlah kemasukan penonton yg menyaksikan secara online.Semakin ramai jumlah pengguna secara online yg melayari web,semakin kuat seksaan yg dikenakan kepada mangsa sehingga membawa maut.


Apa yg menariknya,ketika seorang pegawai FBI ditangkap dan diseksa,pegawai FBI tersebut menghantar petunjuk kepada penyiasat lain dengan menggunakan isyarat Morce Code atau CW.Dengan tangan dan kaki yg terikat,mangsa tersebut menggunakan kedipan mata sebagai isyarat morse code.Kedipan mata kanan adalah utk DIT,dan kedipan mata kiri adalah utk DAH.Walaupun pegawai FBI tersebut tidak dapat diselamatkan,tapi ia dapat memberi clue kepada pegawai penyisat lain utk mencari tempat pembunuhan berlaku.

Walaupun ini hanyalah sebuah cerita rekaan semata-mata,namun ianya dapat memberi idea kepada kita tentang penggunaan cw atau pun morse code.




Senario 2


Suatu petang ketika membeli belah di tesco,sms masuk di telepon.saya membuat bunyi cw(callsign) sekiranya ada sms yg masuk.Ketika itu dtg seorang pengawal keselamatan lalu menegur.dia tahu serba sedikit mengenai morse code.walaupun tidak dapat mengetahui keseluruhan bunyi cw yg keluar dari handphone saya,tapi beliau masih dapat sedikit bunyi cw yg dibunyikan.Dengan senang hati saya mempelawa pakcik tersebut utk minum di kawasan tesco.

Saya bertanyakan bagaimana dia mengetahui cw?adakah dia seorang rakan amateur?Sebenarnya pakcik tersebut bukanlah seorang rakan amateur.Dia belajar CW tidak lama dahulu kerana ingin berhubung dengan arwah ayahnya yg terlantar sakit akibat serangan jantung atau stroke.Arwah bapanya yg juga seorang bekas anggota semboyan tidak dapat bercakap dan hanya terlantar dikatil setelah diserang stroke.walaubagaimanapun,arwah ayah pakcik tesebut masih boleh menggerakkan kedua belah tangan beliau.

Beliau pelik apabila satu ketika arwah ayah beliau menggerakkan tapak tangan dengan menunjukkan isyarat penumbuk dan juga membuka tapak tangan utk kedua tangan kanan dan kiri.setelah arwah ayah beliau diziarah oleh rakan sekerja yg juga ahli semboyan,ia sebenarnya adalah merupakan isyarat cw utk meminta sesuatu.tangan kanan adalah utk DIT,dan tangan kiri adalah utk DAH.Tapak Tangan akan digenggam dan dibuka mengikut jumlah DIT dan DAH utk satu character.Jadi utk memudahkan perhubungan dgn ayah beliau,pakcik tersebut cuba utk mempelajari isyarat cw.Selama lebih kurang 4 tahun ayah beliau terlantar sakit dan selama itulah juga beliau berhubung dgn ayahnya melaui isyarat morse,namun Allah maha berkuasa apabila arwah ayahnya dipanggil Ilahi 3 tahun yg lepas.

Begitulah uniknya CW,walaupun dalam keadaan otak yg telah diserang stroke,namun ingatan terhadap CW masih ada didalam ingatan...mengapa???ini adalah kerana,setelah mempelajari CW,ianya akan terus melekat diminda sekiranya ia dipelajari dengan teknik yg betul,iaitu dengan mengenali rythm terhadap sesuatu character.ianya bukanlah satu teknik dimana pendengar akan mengira bilangan DIT dan DAH utk setiap character.
Begitu juga jika berada didalam situasi kecemasan atau sebagainya,CW boleh digunakan utk meminta bantuan daripada pihak lain.walaupun tidak secara direct,ianya boleh digunakan dengan teknik yg lain bergantung kepada kreativiti peminat cw tersebut...

Regards


9M2JEN



Tuesday, July 7, 2009

Malaysian Nation Wide Light House Weekend 2009 (MLHW 09) and

Hi All,
Our friend intends to do an International Light House Ham Radio Weekend and he has prepared the paper below for your attention.
Enjoy reading -

Purpose:
i. This event is not a contest, there are no prizes or any other enticements to participate and is therefore free of charge.
ii. To promote public awareness of ham radio and lighthouses in Malaysia.
iii. To acknowledge the contribution and recognition of the lighthouses and their keepers.
iv. To foster fellowship among members of the various Ham Radio clubs and Lighthouse Societies in Malaysia.
v. To gain experience for DX-peditions for the Ham Radio operators and to promote “exotic” Malaysia among International DXCC chasers or seekers.
vi. Pilot project proposed, as a future yearly event on the 2nd weekend of August and to be inserted in the Tourism Malaysia Calendar of the year.
vii. Since the 2nd weekend of August every year, coincides with the “Asia Pacific JOTA”, this ILLW event is extended to all Boy Scouts and Girl Guides via BP House Malaysia, to join in the fun at the light houses or contact the light houses via Ham Radio.

Date: 1st till 31st August 2009 (MST)
Weekend 2 – 8 Aug 09 (Sat), 9am till 9 Aug 09 (Sun) 3pm (30hrs)
Weekend 3 – 15 Aug 09 (Sat), 9am till 16 Aug 09 (Sun) 3pm (30hrs)

Collaboration with:
Jabatan Laut Malaysia
Kementerian Belia Dan Sukan
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia
Kementerian Pelancongan & Tourism Malaysia
Pejabat Menteri Besar & Local Council
MARTS
MARES
ASTRA
NESRAC
JASRA
PERAMAH
BARC
Kinabalu Radio Club
SARC
Kuching Radio Club
Brunei Darrusallam Radio Society
SARTS

All other groups within Malaysia Light Houses Station Master:

Penang
Rumah Api Fort Cornwallis, 9M2BA – Azmi Abdullah
Rumah Api Muka Head
Rumah Api Pulau Rimau

Selangor
Rumah Api Pulau Angsa 9M2CJ – Thiam Chee Ming
Rumah Api One Fathom Bank
Rumah Api Kuala Selangor 9M2SQL – Abdul Mutalib Omar
Rumah Api Bukit Jugra 9M2GEN - Zafarudin

Negeri Sembilan / Melaka
Rumah Api Cape Rachado 9M2QQ – Hans Elhers
Rumah Api Pulau Undan 9M2WT – William Tan

Johor
Rumah Api Bukit Segenting 9M2NP - Tango (Narayanan Pillai)
Tanjung Piai Lightbeacon
Pulau Pisang Light House
Tg Api Api Light House 9M2DA Deen Atan
Tg Tenggaroh Light House
Pulau Mungging Light House

Pahang
Rumah Api Tanjung Gelang 9M2TOT Ibrahim B Musa

Kelantan / Terengannu
Tumpat Light House
Pantai Senok . Pengkalan Daty Light House
Seabelle Rock Light House, Pulau Perhentian
Bukit Puteri Light House Kuala Terengganu

Sabah
Tanjung Kubong Light House 9M6DJC – M Christoper
Pulau Papan Light House
Pulau Gaya Light House
Pulau Kalampunian Light House
Pulau Silingan Light House
Tanjung Trang Light House
Bagahak Light House
Pulau Si Aimil Light House

Sarawak
Tanjung Dato Light House 9M8DB – Johnny
Tanjung Po Light House
Tanjung Jerijeh Light House
Tanjung Sirik Light House
Tanjung Kidurong Light House
Tanjung Lobang Light House

Tanjung Baram Light House so any volunteers please contact 9W2PD at 019- 654 0011

InsyaALLAH saya akan berada Kuala Selangor light house bersama 9M2SQL.
Kat sini belah atas

kat sini sambungannya

Saturday, July 4, 2009

Setia Alam-Puncak Alam-Setia Alam (+- 40km)

semuanya bermula semalam selepas GTR mengambil basikal dari rumah.Tetiba terpancar dari mulut aku"bro kalau 8.30 pg aku tak sampai,ko boleh mula kayuh"...hehehehehe

Bangun lebih kurang 6.15 pagi aku persiapkan diri utk berkayuh ke puncak Alam.Malam tadi,habis kenduri di Taman Dato Harun rumah sepupu,terus balik membetulkan crank aku yang dah tercabut,disebabkan saiz yg tidak betul...tepat jam 6.45pg aku mulakan kayuhan...berdebar jugak,dalam keadaan yang samar-samar aku membelah keheningan pagi....siut,lampu belakang pun tak ada,kena sondol dengan lori mati katak jer....tak per lah,dalam hati,aku niatkan dengan perkara yang baik...kalau tuhan nak cabut nyawa,bukan kira kat mana,dalam kotak pun boleh mati beb.

Berjaya melepasi pekan meru...Terus berkayuh lagi,malangnya,apabila melepasi jalan jambu,skru crank aku tercabut...hampieh...meraba aku pepagi buta mencari skru crank yang tertanggal....Alhamdulillah tengah aku meraba kat tepi simpang jalan jambu,juga jugak skru tuh,kalau tak jenuh aku menolak balik basikal.mungkin niat aku betul nak berkayuh pagi nie...perjalanan ke pergi kepuncak alam,tidaklah mencabar,kecuali mendaki bukit dipuncak alam utk tiba di roundabout bulatan ham....sial,memang segala sumpah seranah keluar,tapi aku tekad utk tidak menolak basikal...hehehehehe...akhirnya tepat jam 7.37 pagi sampai dihadapan rumah GTR dipuncak alam.

Perjalanan balik.
2 bukit yang terpaksa aku dan gtr tempuh,bukit felda dan bukit kempas.GTR menemani aku balik ke setia alam.semasa berhenti seketika di petronas sebelah bawah puncak alam,terjumpa dua rakan yg tak dikenali sedang berkayuh menggunakan road bike.GTR cuba ikut,aku...???lantak korang ler nak pecut dulu,diaorg berlatih nak masuk tournament,aku nak sihatkan badan jer....

semasa menuruni bukit felda terjumpa pulak sekumpulan 4 lelaki berkayuh dengan jersi yg sama.sempat jugak bertegur sapa dgn 4 0rg tuh."bang,klu abg maintain lagi 4 bulan,gerenti abg ada stamina"....aku senyum jer....mamat 4 org tuh badan memang fit.aku tenguk betis dgn peha depa lebih kurang saiz batang lemang yg harganya 5/6 hinggit...pastuh bila berkayuh...satu line,badan cekiciding jer semua...air friction kurang...aku????hehehehehe..kalau aku duduk depan depa,org dari depan tak nampak depa beratur belakang aku...wakakakaka..itulah betapa kembangnya badan aku,tapi tak sekembang badan kawan aku dari seri kembangan.Kawan yg kat seri kembangan tuh,kembang dia macam pokok ba'o'bab kat area padang pasir...wakakaka...

Apapun ketika mendaki bukit felda,memang macam nak berhenti...lori hantu kat belakang aku,siap tarik brek angin lagi...tak pulak dia bunyikan honm..klu dgr bunyi hon lori tuh,mau melompat aku....kat bukit kempas tak lah terasa sgt,sebab bukitnya landai sikit....tapi setelah berkayuh 2 bulan baru aku sedar...kalau dulu bila aku nampak org kayuh basikal aku akan tekan hon,dan marah2 kat dalam kete,sekarang kena kat batang hidung aku...padan muka aku....senang jer beb tuhan nak balas..klu dulu nampak bangla dan indon kayuh beskal,mestiaku hon,takut depa melintas...sekarang aku yang kena.....insaf aku atas apa yg aku buat selama ini.

GTR dah pecut laju kehadapan...lantak lah dia,aku bukan heran pun..apapun aku tetap gak sampai ke sri melur tepat jam 9.30 pagi....itu adalah check point terakhir.biarpun rumah dekat,mesti terus ke sri melur dulu.Jarak kayuhan lebih kurang 40 km hari nie...bukannya apa,aku risau takde stamina bila nak berkayuh ke manjung nanti dengan rerakan tepeng...raso weih,,,,stami8na takder nie....average speed dalam 18km/h jer...

Aku bukan apa,terngiang jer lagi cakap VZO."ko kalau main beskal mesti ada target.kalau setakat kayuh besa2,ko bukan main beskal..Jadi kayuhan ke manjung adalah target aku..terus ke lumut,kendian berkayuh di kepulaun pangkor...cadangnya 18/19hb 7 nie...sempat ketidak training aku tak tau...klu tak jadi tengah bulan nie...azam aku tetapa akan berkayuh ke manjung....chow...

*skrotum kebas tak abis lagi....Kat sini belah atas

kat sini sambungannya

Friday, July 3, 2009

Meludah ke Langit (Full wave antenna)

Artikel nie,didi tulis utk anak2 didi...bila besar tak perlu terlalu membangga diri.Tidak semestinya rasa hormat akan datang jika kita mengaku,kita mengetahui segalanya.Dan tidak juga,rasa hormat akan hilang pada diri kita jika kita mengaku kita tidak mengetahui sesuatu perkara....Be humble....dont be bumblebee...
Mungkin artikel nie ditulis kerana rasa marah dalam diri aku,dan mungkin juga artikel nie dibuat atas rasa,perasaan hormat kepada rakan2 lain.Semuanya bermula ketika berbual bersama 3 org rakan di rumah MDY.
Berpeluang berjumpa seorang rakan Ham yang mungkin pandai dan terlalu arif dengan semua perkara dalam dunia amateur...betul ke dia terrer semua benda???itu masih lagi menjadi tanda tanya....hehehehehe...statement dia yg buat aku terasa,bila dia cakap"aku anggap 9w dgn 9m sekarang nie macam sampah".....pergh menyerap aku dengar.....kemudian dia sambung lagi..."qso pun dah tak de topik,asyik cerita harga ikan kembong sekilo berapa kat pasar..."kendian dia sambung lagi.."takpun sembang pasal BATANG senget kekiri atau kekanan"...masa tuh aku tenguk muka pak madi,dia senyap jerk dan tak komen apa2...so aku rasa org jenis macam nie tak perlu layan sgt...dengar jer...
Pada aku,apapun topik perbualan rakan ham di frequensi,itu adalah hak kebebasan masing2,selagi ianya tidak salah dari segi SOP dan AOP,biar jerlah....ada didalam SOP mengatakan,sekiranya seorang ham boleh berbual dan boleh menyumbangkan idea atas topik yang sedang dibincangkan,bergabunglah untuk qso.sekiranya tidak,monitor sahaja.Sekiranya menyampah dengan topik yang dibincangkan,pergilah ke frequensi lain.Berlambak lagi repeater yg ada di negara kita.
Dalam tengah asyik berbual,aku pun menyampuk"kalau macam tuh,ambik argh exam CW bro,Ilmu dah banyak tuh....apalah sgt CW tuh....boleh jadi 9M with full of knowledge"...then aku sambung lagik"pak madi yang tak sekolah tinggi pun berani nak ambik cw bulan 9 nie,u engineer takkan tak berani ambik kut"....hehehehehehe..aku bagi gelak sinis kat dier....sembang deras betul....panas aku dibuatnya...org jenis macam nie,tak boleh bagi direct,kena bagi sipi2 jerk....terus senyap mamat tuh....pastuh aku sembang dengan pak madi...macam mana cikgu lan matching kan cable 300 0hm dgn cable 75ohm without using balun...saja jer aku bukak cerita tuh depan dia...hehehehe..melopong jugak kejap...kalau dia tahu,mesti dia nyampuk punyer....herm,tak nyampuk plak..terus diam....kacang jer benda tuh...silap2, rakan2 swal pun tahu macam mana nak matchingkan cable....hehehehehehe...
aku dapat tau mamat nie singaporean.Tak la pulak nak menuduh all melayu singaporean cakap macam nak menongkat langit..tapi mungkin certain2 org jer yg jenis macam nie....alo brader,kalau lu hebat,kenapa merempat cari rezeki kat bumi Malaysia bro....duduk singapore tuh,baru ko tahu nasib ko macam mana....hehehehehe....
Kesimpulannya,kita boleh mengenal dan menilai seseorang melalui perbualan dan percakapan seseorang..ilmu mantik namanya.....jangan terlalu menongkat ke langit,takut nanti digelak orang dibelakang....ilmu yang ada pada diri adalah terlalu kecil jika dibandingkan dengan ilmu ALLAH.Mungkin kita merasakan kita mahir didalam sesuatu bidang,tetapi ada org lain lebih mahir dibidang yg kita tak ketahui.....nanti aku suruh tebar roti canai,agaknya dia boleh buat tak..????Sekali tuhan ambil haknya keatas diri kita,baru tahu yang mana langit dijunjung dan yang mana tempat bumi berpijak....
Namun apapun terpulang kepada individu,kalau dah cara dia macam tuh,apa nak buat...biorkan jer lah....
*Maafkan sekiranya sesetengah perkataan menyinggung pihak lain.